Страхотните ползи на динята


Страхотните ползи на динята
Снимка: iStock

В 150 грама диня има и много други хранителни вещества, включително Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6. Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Плюс това има цитрулин, важна аминокиселина.

Изследователи са проучили ликопенът и други отделни растителни съединения в динята за техните антиракови ефекти. Най-силната връзка досега изглежда е между ликопен и рак на храносмилателната система. Изглежда, че намалява риска от рак чрез понижаване на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, участващ в клетъчното делене, чиито високи нива са свързани с рака.

Факторите като начина на живот, включително диетата, могат да понижат риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ ДИНЯТА

Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето. Проучванията сочат, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Освен това може да помогне за предотвратяване на окислително увреждане на холестерола.

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане.

Възпалението е ключов двигател на много хронични заболявания. Динята може да помогне за намаляване на възпалението и окислителните увреждания, тъй като е богата на противовъзпалителни антиоксиданти ликопен и витамин С. Като антиоксидант, ликопенът също може да се възползва от здравето на мозъка. Например, може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.

Цитрулинът, аминокиселина в динята, може да намали мускулната болезненост. Предлага се и като добавка. Интересното е, че сокът от диня изглежда подобрява абсорбцията на цитрулин.

Два витамина в динята – А и С – са важни за здравето на кожата и косата.

Витамин С помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата еластична и косата ви силна.

Витамин А е важен и за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки. Без достатъчно витамин А кожата ви може да изглежда суха и люспеста.

Както ликопенът, така и бета-каротинът също могат да помогнат да защитите кожата си от слънчево изгаряне.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама