Страхотните ползи от консумацията на черен шоколад


Страхотните ползи от консумацията на черен шоколад
Снимка: iStock

Шоколадът е любим десерт особено на жените. Да, той е истинско изкушение, но трябва да се консумира с мярка.

Черният шоколад е три пъти по-богат на антиоксиданти в сравнение с млечния. Той е много по-полезен от другите видове.

Ето защо:

Понижава нивата на холестерола

Лошият холестерол в кръвта е много опасен. Той се събира в артериите, втвърдява се и постепенно ги запушва. Така се увеличава рискът от поява на кръвни съсиреци. Тъмният шоколад може да облекчи запушените съдове. Изследване от 2012 г. показва, че хора, които ядат по 50 грама тъмен шоколад в продължение на 15 дни, имат много по-ниски нива на лош холестерол.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Ако искаме да имаме здраво сърце, можем да хапваме по малко черен шоколад. Проучвания през последните години доказват, че той наистина помага на сърцето. През 2007 г. учени откриват, че при консумация на черен шоколад се увеличава значително диаметърът на коронарните артерии, което подобрява кръвния поток. Две години по-късно проучване сочи, че този шоколад регулира кръвното налягане и кръвните липиди и помага за предотвратяване на диабет тип 2.

Вижте още: Топ 4 суперхрани, които трябва да консумирате всеки ден

Контролира нивата на кръвната захар:

Много хора у нас страдат от диабет и повечето сладки неща вдигат доста нивото на кръвната захар. Черният шоколад обаче не повишава нивото толкова много, отколкото останалите неща със захар. Причината е, че има много нисък гликемичен индекс – 23.

Помага в битката с мазнините

Излишните мазнини са нещо, с което много от нас се борят упорито, но не вина усилията им имат добър и дълготраен ефект. Тъмният шоколад не може да ни помогне да отслабнем изцяло, но ще стопи част от мазнините в ханша. Хората, които ядат черен шоколад, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които го консумират, но по-рядко.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама