Страхотните ползи от краставиците за нашето здраве


Страхотните ползи от краставиците за нашето здраве
Снимка: iStock

За да бъдем здрави, трябва да похапваме повече плодове и зеленчуци. Това ни съветват постоянно лекари и диетолози.

Краставиците са един от най-полезните зеленчуци и има много причини да ги включите в менюто си.

Ето кои са те:

Тонизират

Краставиците са добър източник на витамин B. Оставете настрана колата и кафето, пробвайте да ядете резенчета краставица, когато сте изтощени.

Имат лечебни свойства

Сокът от краставици съдържа хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Установено е, че той е от полза за болните от диабет или като профилактика. Изследванията показват, че стеролите в краставиците могат да помогнат в редуцирането на нивата на холестерол. Краставиците съдържат магнезий, фибри и калий, което подпомага ефективно поддържането на по-добри нива на кръвното налягане. Това прави краставиците добра храна, както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.

Вижте още: Страхотните ползи от консумацията на черен шоколад

Богати са на много витамини

Краставиците съдържат 95 процента вода и държат тялото хидратирано, същевременно му помагат да изхвърли токсините. Краставиците съдържат повечето от витамините нужни на тялото. Не забравяйте да оставяте кората, тъй като тя съдържа голямо количество витамин C, около 10 % от препоръчителната доза на ден. Имайте предвид, че ако е пръскана с пестициди, именно кората е най-заразена.

Помагат в борбата с излишните килограми

Поради ниското си съдържание на калории, но високото на вода, краставиците са идеална храна за хора, които искат да намалят своите килограми и са се подложили на диета. Високото съдържание на вода и фибри в краставиците са много ефективни в изхвърлянето на токсините от храносмилателната система и стимулират храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се разглежда като естествено лекарство против хроничен запек.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама