Съвети за здравословна закуска


Съвети за здравословна закуска

Вече знаете, че закуската е най-важното ядене през деня и никога не трябва да я пропускате. Не е задължително да изядете много – достатъчна е една препечена филийка хляб, варено яйце или пък някой плод. Но освен какво ядем, много е важно и навиците, които си изграждаме. Понякога дори неправилното хранене по време на закуска може да ни изиграе лоша шега и да натрупаме излишни килограми. Затова ви предлагаме няколко съвета, дадени лично от здравния експерт д-р Лиза Дейвис, които е хубаво да спазвате, за да запазите теглото си.

Само пресни сокове за закуска

Може да си мислите, че една чаша портокалов сок е чудесен начин да започнете деня си, но трябва да знаете, че купените от магазина сокове са пълни със захар. Затова, ако предпочитате течностите, по-добре си направете фреш, така ще знаете, че е 100% натурален. Целите плодове предлагат всички витамини и минерали, а току що изцеденият сок ще ви държи сити поне до обяд.

Внимавайте с калориите

Д-р Дейвис съветва: "Забравете за палачинките и гофретите за закуска, особено когато са придружени от захарен сироп или някакво сладко. Вместо това приемайте повече пълнозърнести и зърнени култури или препечен хляб и се опитайте да получите някои протеини , които се съдържат в нискомасленото или обезмаслено кисело мляко, постно месо, или яйчен белтък. Те ще ви заситят за по-дълго време.”

Не се поддавайте на изкушението

Определено вкусните сладкиши ще ви се изкушат, особено когато сте се събудили много гладни, но опитайте да се въздържите. Знаем, че е трудно, но е за добро. "Лакомствата, тостер сладкишите, гевреците и кроасаните са много съблазнителни, но те са в състояние да предизвикат покачване на кръвната захар, последвано от ниска енергийна катастрофа, което може да ви накара да се почувствате гладни само след няколко часа", казва д-р Дейвис.

Кафето като част от закуската

В никакъв случай не се отказвайте от сутрешната си чаша кафе, дори ако се опитвате да се храните по-здравословно. "Разбира се не на гладно, но консумацията на кафе може да бъде приятен и естествен начин за повишаване на настроението ви, както и на функция на мозъка ", казва д-р Дейвис. Не бива да се прекалява с дневната доза на тази ароматна напитка, защото колкото и полезни свойства да има, прекалената консумация на кафе може да изиграе лоша роля.

Придържайте се към една порция

Закуската трябва да е лека. Все пак не искате да се чувствате подути и да ви е тежко през целия ден, нали? Пресни плодове или зеленчуци, пълнозърнест хляб или мюсли с мляко е чудесен начин да приготвите вашето тяло и организма за дългия ден. Естествено, трябва да се уверите, че броят на приетите за закуска калории е в рамките на допустимия.

Разпределете правилно храненията си

"Има една стара поговорка, която гласи:" Яжте на закуска като цар, на обяд като принц, а на вечеря като просяк“ казва д-р Дейвис. „Запомнете тази цитат и си го повтаряйте през целия ден. Ако сте си хапнали добре през деня, не прекалявайте с вечерята. Така ще запазите фигурата си и няма да увеличите килограмите.”

Не разчитайте на десертите с мюсли

Десерти с мюсли често служат като една бърза закуска преди работа, но много от тях имат толкова калории, колкото един шоколадов десерт! "Повечето от тези десерти с мюсли са основно овесени бисквитки с шоколадова или друга заливка и с много повече захар, отколкото трябва", казва д-р Дейвис. "Аз препоръчвам малко натурално фъстъчено масло върху филийка пълнозърнест хляб. Няколко от тези мини сандвичи ще свършат чудеса, ако огладнеете по време на работа."

Закуската е задължителна!

Дори и да се събудите, чувствайки се все още заситени от вечерята, опитайте се да хапнете нещо мъничко. "Тежките ястия късно вечерта има вероятност да смажат храносмилателната система и дори могат да попречат на спокойния сън," споделя д-р Дейвис. "Но пропускането на сутрешното хранене може да забави метаболизма. Пиенето на кафе на гладно също може да увреди много стомаха ви, така че най-добре опитайте с малка филийка хляб и горещ чай, или пък няколко резена ябълка с обезмаслено кисело мляко.”

Започнете деня с чаша вода

Никога, ама никога не забравяйте да включите поне една чаша вода, като част от закуската си. Водата хидратира, пречиства и ще ви помогне да се чувствате напълно сити и удовлетворени." съветва д-р Дейвис.

 

Надежда Георгива

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама