Тази ядки намаляват холестерола и укрепват сърдечно-съдовата система


Тази ядки намаляват холестерола и укрепват сърдечно-съдовата система
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Бадемът е костилков плод, въпреки че повечето хора го класифицират като ядки. Принадлежи към любимите закуски, но и храна, която е изключително богата на витамини и минерали и като такава е здравословна за консумация, което предполага умереност.

Вижте още: Лекар: Тези сушени плодове вдигат имунитета през зимата

Бадемите са отличен източник на витамин Е и манган

Има два вида бадеми – сладки и горчиви. Горчивите не са подходящи за ядене поради съдържанието на циановодородна киселина, която се неутрализира при по-нататъшна обработка, например в процеса на производство на бадемово мляко. Сладките бадеми са отличен източник на протеини, здравословни мазнини, минерали и витамини. Например 100 грама бадеми съдържат цели 140 процента от препоръчителното дневно количество манган, 75 процента магнезий, 60 процента мед, 50 процента фосфор и 51 процента рибофлавин (витамин B2).

В количество от 100 грама бадеми има 131 процента от дневната необходимост на витамин Е, който е важен антиоксидант. Бадемите са богати на фибри и аминокиселини, а в черупката, тоест мембраната на бадема, има дори флавоноиди. Това е фитонутриент, който в комбинация с витамин Е удвоява своя антиоксидантен ефект. Бадемите съдържат и мононенаситени мастни киселини.

Какви са ползите за здравето?

Изследванията показват, че консумацията на бадеми има благоприятен ефект върху предпазването от инфаркт и инсулт. Може също така да повлияе на намаляването на нивата на лошия холестерол. Бадемът участва в регулирането на резките скокове в нивото на кръвната захар и предотвратява негативните последици.

Бадемите са неизменна част от многобройни режими за отслабване, защото повишават усещането за ситост и влияят на по-доброто усвояване на мазнините в организма. Предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур. Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, той е ефективен при детоксикация. При някои хора бадемите неутрализират киселините. Умерената консумация на бадеми има благоприятен ефект върху нервната система и подобрява работата на мозъка.

Как бадемите намаляват риска от инфаркт?

Бадемите са богати на мононенаситени мастни киселини, които са важни за предотвратяване на инфаркти. Някои проучвания показват, че ежедневната консумация на умерено количество бадеми води до намаляване на риска от инфаркт между 30 и 45 процента.

Действието на мононенаситените мастни киселини засилва витамин Е, както и групата минерали и витамини, на които са богати бадемите. Изследванията също доказват, че този комбиниран ефект от комбинация от бананови мастни киселини, витамини и минерали може да помогне за намаляване на лошия холестерол с 8 до 12 процента.

Вижте още: Мушмули: Най - полезният зимен плод

Колко бадеми на ден са полезни за ядене?

Диетолозите препоръчват шепа (около 30 грама) като идеално дневно количество бадеми. Въпреки че са доказано здравословни, не трябва да се консумират в големи количества, тъй като може да причинят газове, подуване на корема и диария. Ако ги ядете в такива количества, които се считат за умерени, ще повлияете пряко на намаляването на холестерола, укрепване на сърдечно-съдовата система, сърцето и вените.

Ако бадемите причиняват споменатите негативни ефекти, накиснете ги вечерта във вода и ги оставете да пренощуват. По този начин ще повлияете на разграждането на определени ензими, така че ще ги смилате по-лесно.

Ядката на бадема не трябва да се огъва под пръстите и да има сладникава миризма. Също така твърде горчивият и остър вкус ни предупреждава, че бадемът е развален.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама