Тези храни подобряват работата на мозъка


Тези храни подобряват работата на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Известно е, че определени храни помагат както за общото здраве на човешкия организъм, така и за отделните органи в тялото, но за първи път учени от Университета в Илинойс свързаха приема на моненаситени мастни киселини (МНМК) с интелигентността. Този вид вещество, което се намира в зехтина, ядките и авокадото, си взаимодейства с мрежата от неврони на мозъка и по този начин подпомага неговата дейност, пише научният сайт "Сайънс дейли".

В рамките на проучването, което е било проведено сред 99 доброволци, са сравнени данни за МНМК в човешката кръв, данни за мозъчна активност и резултати от общи тестове за интелигентност.

Според един от водещите изследователи в изследването Арън Барби целта му е била да се постигне разбиране за това как хранителните вещества могат да бъдат използвани за подобряване на мозъчната дейност и начина, по който те влияят на мозъка.

Конкретният повод учените да се спрат на точно този вид мастни киселини са предишни изследвания, според които т. нар. средиземноморска диета, богата на МНМК, е изключително полезна за дейността на мозъка.

"В миналото подходът беше да се потърси фокус върху индивидуалните хранителни вещества. Но ние знаем, че приемът на храна не зависи от някое конкретно вещество, а по-скоро отразява по-широкообхватни модели на хранене", посочи Барби.

Резултатите от изследването са установили, че интелигентността се свързва с тази част на мозъка, която отговаря за изпълнението на задачи, изискващи внимание и такива, свързани с изпълнението на неща от ежедневието. Според тях хората с по-високи нива на МНМК в кръвта си показват по-голяма ефективност на работата на тази определена мрежа в мозъка си.

По думите на Барби откритията на неговия екип ще стимулират и други изследвания за това как храната влияе на работата на мозъка и интелигентността.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама