Това е една от най-полезните храни


Това е една от най-полезните храни
Снимка: iStock

В тази статия ще ви запознаем с ползите от един зеленчук, който задължително трябва да присъства в менюто и на малки, и на големи. Той има уникални за организма свойства.

Това е броколито.

Според някои изследвания броколите могат да помогнат за забавяне на прогресирането на рак на гърдата, пикочния мехур, дебелото черво и яйчника.

Важна роля в превенцията играят индолите и изотиоцианатите, които се съдържат в този зеленчук. По време на проучване, изследователи от Университета на Илинойс откриват, че противораковите свойства на броколи могат да бъдат увеличени н чрез добавяне на остри на вкус продукти, съдържащи ензима тирозиназа, като хрян, горчица и уасаби.

Ето и още полезни свойства:

Броколи са от полза при депресия

Броколите са добър източник на фолиева киселина, която, освен другото, допринася за повишаване на настроението. Без фолиева киселина работата на мозъчните клетки се влошава. Не е изненадващо, че дефицитът на фолиева киселина увеличава риска от депресия, причинява умора, проблеми с паметта, а може би и по-сериозни психични проблеми като шизофрения.

Хората, които съзнателно са увеличили в храната си съдържанието на зелените зеленчуци, като броколите, твърдят, че след известно време започват да се чувстват по-добре и по-щастливи.

Вижте още: Страхотни ползи от стъблената целина

Броколите са полезни за здравето на костите

Броколите подобряват здравето на костите. Те съдържат калций и витамин К – и двете са важни за здравето на костите и предотвратяването на остеопороза.

Броколи за здравето на нервната система

Броколите спомагат за поддържането на здрава нервна система и балансират отрицателните ефекти на натрий върху кръвното налягане. Богати са на калий, който помага за стабилизиране на кръвното налягане, за поддържане на здравето на нервната система и за подобряване на функцията на мозъка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама