Това е една от най-полезните подправки


Това е една от най-полезните подправки
Снимка: iStock/Guliver

Шафранът е доказано най-скъпата по единица тегло подправка в света, неслучайно сравнявана със златото. Тя безспорно е безценна – буквално и преносно. Едноименното растение, от което се добива подправката шафран, в повечето случаи расте в Испания и Франция. В Югозападна Азия расте в естествени условия, а за първи път е внесен и култивиран със стопанска цел в района на Гърция. Подправката се извлича от шафрановия минзухар (накратко шафран) или по-точно от неговите цветове. Самият Crocus sativus (шафранов минзухар) е вид от сем. Перуникови. Подправката се получава при сушенето на частица от шийката на растението и близалцата на цвета му, които са три на брой . Въпреки че приложението му като кулинарна подправка във вид на изсушен прах се счита за основно, то шафранът от поколения насам е изключително известен и с лечебните си свойства, поради което е широко използван при множество заболявания и медицински състояния.

При сърдечни болести и атеросклероза.

Американски учени (Охайо) са установили, че подправката може да подобри състоянието при пациенти, които страдат от нарушения на сърдечно-съдовата система. Открили са също, че хората, приемащи шафран или съдържащите го добавки към храната, биват предпазени от евентуални бъдещи проблеми със сърцето. Според учените маслото, приготвено от семки от шафран, е изключително полезно за сърцето и съдовете, понеже съдържа Омега-3, както и Омега-6 ненаситени мастни киселини, които, както вече е известно, имат грижата за безпроблемната работа на сърцето, понеже при проведени тестове върху доброволци било установено намаляване на лошия холестерол със 17%, а покачването на добрия било средно с около 14%Тъй като ограничава натрупването на плака върху вътрешните стени на кръвоносните съдове и предотвратява атеросклерозата, изключително полезен за сърцето е и чаят от шафран. Начинът на приготовление на този чай е изключително лесен. В съд с топла вода се пускат няколко (3-4) щипки от безценната подправка. След 15-минутен престой, когато се счита, че етеричните масла са вече освободени, отварата бива залята с вряла вода.

УНИКАЛНИТЕ ПОЛЗИ ОТ БАДЕМИТЕ

Как шафранът помага при диабет

Златната подправка намалява кръвната захар и регулира успешно инсулина, предпазвайки тази рискова група хора от усложненията, свързани с диабета. Твърдението на учените се доказало след 16-седмично приемане на масло от семената на шафрана от група жени. При редовно изследване на показателите в кръвта им се установило, че нивото на захарта в кръвта им намаляло с 11 до 19%.

Шафран при депресия

„Червеното злато”, както наричат шафрана, е подправка, известна не само с аромата си, но и с това, че  лекува депресия. Причината шафранът да премахва потиснатостта се крие в неговия принос за производството в човешкия организъм на серотонина, наречен още хормон на щастието. Известна е ролята на серотонина при регулиране на съня, настроението и дори сексуалността. Още на древните финикийци и персийци са били известни тези антидепресантни свойства на шафрана. Шафрановият минзухар бил използван от тях за подобрение на настроението и премахването на меланхоличните пристъпи. Активното вещество, съдържащо се в близалцето на шафрановия минзухар, буквално блокира разграждането на хормона на щастието в организма, ниските нива на който причиняват депресия, агресия и други нервни разстройства. За да си помогнете при депресия, залейте в чаша топла вода 5-6 тичинки от шафроновия минзухар. От получената ароматна напитка отпивайте по 1-2 глътки в продължение на целия ден. Както ще стане ясно и по-надолу, подобен чай помага и при заболявания на очите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама