Уникалните ползи на бадемите


Уникалните ползи на бадемите
Снимка: iStock/Guliver

Бадемите са източник на много хранителни вещества, които спомагат и за развитието и здравето на човек. Ето кои са основните им ползи:

1. Полезни са за мозъка

Бадемите са източник на много хранителни вещества, които спомагат и за развитието и здравето на човешкия мозък. Те са свързани с по-високото интелектуално равнище и отдавна се считат за основен хранителен продукт при отглеждане на деца. Бадемовите ядки съдържат две жизненоважни мозъчни хранителни вещества – рибофлавин и L-карнитин, за които е известно, че повишават мозъчната активност, което води до образуване на нови невронни пътища и намален риск от болестта на Алцхаймер. Проучванията сочат, че добавянето на сурови бадеми и бадемово мляко към хранителния режим подпомага функционирането на нервната система.

Хранителните вещества от бадемовите ядки се усвояват най-добре от организма, когато се консумират сутрин на гладно. Това е и причината много майки да дават на децата си бадеми след събуждане, преди закуска. Добре е бадемите да са предварително накиснати във вода през нощта, а 2-3 ядки са напълно достатъчни.

2. Регулират холестерола

Редовната консумация на бадемови ядки спомага за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност. Този баланс е от жизненоважно значение за поддържане на здравословното ниво на холестерола и намаляването на лошия холестерол.

3. Подпомагат здравето на костите

Бадемите са фантастичен източник на различни витамини и минерали, а фосфорът определено е сред тях. Фосфорът оказва значително влияние върху здравината и издръжливостта на костите и зъбите, като същевременно предотвратява появата на свързани с напредването на възрастта заболявания като остеопороза.

4. Полезни са за сърцето

Мононенаситените мазнини, протеините и калият, които се съдържат в бадемите, са инструмент за поддържане здравето на сърцето. Витамин Е е ефективен антиоксидант, а също така намалява риска от сърдечни заболявания. Наличието на магнезий в бадемите пък може да помогне за предотвратяване на инфаркт. Високото съдържание на фолиева киселина, от друга страна, подпомага редуцуране нивото на хомоцистеин – веществото, основен виновник за натрупване на мастни плаки в артериите. Освен това флавоноидите в кожата на бадемите се комбинират с витамин Е, като така образуват мощен щит срещу увреждане на стените на артериите. Изследванията показват, че краткосрочната диета, обогатена с бадеми, подобрява съдовата функция при асимптоматични здрави мъже на възраст между 20 и 70 години.

5. Подсилват имунната система

Човешкото тяло има много компоненти, допринасящи за цялостното здраве, включително алкалността на системите. Бадемите са чудесен източник на алкални вещества, което благоприятства подсилването на имунната система. Бадемовите ядки имат свойството да намират вредните свободни радикали в организма и да ги елиминират.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама