Това е най-полезният плод


Това е най-полезният плод
Снимка: iStock/Guliver

Повечето плодове съдържат важни за организма витамини и минерали, ето защо е важно да си похапваме по-често от тях.

Но все пак има един плод, който се смята за най-полезен и това е бананът.

Въпреки че ботанически са тревисти растения, бананите е отнасят към род дървоподобни. Отглеждат се предимно за храна, фураж и декорация. Произлизат от Югоизточна Азия, но днес се срещат и в Южна и Централна Америка, в Африка, на Карибите.

Бананите не растат на дървета, а на храсти, които, в зависимост от сорта си, могат да достигнат до 6 м височина и само част от тях раждат ядивни плодове с разнообразни размери и форма, но обикновено са продълговато, цилиндрично или триъгълно сечение с дължина от 3 до 40 см и до 8 см дебелината.

Вижте още: Ето това са едни от най-полезните храни

Цветът на кората отвън е жълт, зелен, червеникав и дори сребрист, а отвътре плодът е бял, кремав, жълт или оранжев. Преди да узрее, той е твърд и жилав, но постепенно става мек и сочен. Въпреки продължителния транспорт плодовете не загубват ценните си вещества. Те се берат зелени и узряват по пътя до нас.

Бананите са много полезни. Богати са на ценни витамини и минерали като калий, калций и магнезий. Съдържат 3 пъти повече витамин С от ябълките. Поради това са здравословни и много засищащи и са сред най-предпочитаните храни от спортистите.

В сравнение с другите плодове са и най-богати на въглехидрати. Поради всички тези свойства бананите подобряват мозъчната функция и се борят успешно срещу състояния като диабет втори тип, депресия, анемия, лошо зрение, сутрешно гадене, злокачествени заболявания на бъбреците, остеопороза.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама