Това са хората, които НЕ се заразяват с коронавирус


Това са хората, които НЕ се заразяват с коронавирус
Снимка: iStock

Хора с определени гени и особености в кръвната картина не се заразяват с коронавирус, установиха руски учени в специално проучване. Водещ изследването е директорът на Изследователския институт по епидемиология и микробиология Пастьор в Русия акад. Арег Тотолян.

По време на изследването екип, ръководен от акад. Тотолян, установява, че хората с високо ниво на интерферон-алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта, както и носители на някои генетични маркери, имат повишена защита срещу коронавируса.

По този начин високото ниво на интерферон-алфа, молекула, която се синтезира от клетките на имунната система и има пряк антивирусен ефект, намалява риска от инфекция на локално ниво. Доброто ниво на лимфоцитите показва, че човек е по-малко вероятно да се зарази, но дори и да се зарази, вероятно ще прекара инфекцията много леко. Сред гените, кодиращи имунния отговор на човека, учените са идентифицирали и два защитни алела (различни форми на един и същи ген - бел. ред.) и един предразполагащ към заболяване.

По-рано група учени, водени от Фьодор Кондрашов от Института за наука и технологии на Австрия, установиха, че новите варианти на коронавируса са започнали да се разпространяват след премахването на ограниченията в много страни.

Изграден от тях епидемиологичен модел установява, че рискът от мутации зависи от два фактора: дела на ваксинираното население и общия брой заразени. В резултат на изследването учените стигат до заключението, че по-голямата част от населението в света (поне 60%) трябва да бъде ваксинирано.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама