Това са идеалните зеленчуци за отслабване


Това са идеалните зеленчуци за отслабване
Снимка: iStock

Зеленчуците са сред най-ефективните продукти за отслабване благодарение на ниското си съдържание на калории. Диетолозите Кейти Куфал и Лонли Фрийман разказаха пред PopSugar каква е разликата между суровите и готвените зеленчуци и посочиха най-добрите за отслабване.

Авторите отбелязват, че суровите зеленчуци са по-малко калорични в сравнение с термично обработените, а освен това съдържат повече витамини В и С. Тази разлика обаче е незначителна по отношение на здравето и загубата на тегло. "Можете да консумирате зеленчуците в предпочитаната от вас форма", заключава Куфал.

Тя добави, че зеленчуците с по-ниско съдържание на нишесте, като броколи, зеленолистни зеленчуци, чушки, моркови, маруля, домати, тиквички и карфиол, са по-полезни в борбата със затлъстяването. Те са по-малко калорични от картофите или царевицата.

Вижте още: 5 от най-модерните диети в света

Специалистът предупреди, че зеленчуците не бива да се готвят в масло или да се консумират със сирене, за да се избегне увеличаването на калориите. За дресинг на салатите трябва да се използва оцет или лимонов сок, да се добавят билки или подправки за аромат, а зеленчуците да се пекат върху пергаментова хартия или на скара. Куфал предупреждава, че диета, съдържаща само зеленчуци без скорбяла, ще ви помогне да отслабнете бързо, но по-късно може да доведе до сериозни проблеми за организма.

"Прекомерното ограничаване на калориите ще доведе до намаляване на енергията и на приема на достатъчно жизненоважни микроелементи. Това може да предизвика депресия, която след известно време ще се изрази в преяждане", казва диетологът.

Фрийман съветва да се консумират по пет порции зеленчуци на ден или да се използва принципът 50/50 при всяко хранене (50% от съдържанието на чинията трябва да са зеленчуци без нишесте). Тя добави, че не всички от тях съдържат важни витамини и минерали, затова препоръчва да се придържаме към принципа на дъгата (да ядем зеленчуци с различни цветове).

Вижте още: 8 правила за отслабване с вода

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама