Това ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от целина


Това ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от целина
Снимка: iStock

Този чай, който се приготвя от семената на целината, е известен със своите полезни свойства и се използва в традиционната медицина за различни цели. Ето някои от тях:

Подобрява диурезата

Чаят от целина има диуретични свойства, което означава, че стимулира производството на урина. Това може да помогне при проблеми със задържането на течности в организма и да подобри функционирането на бъбреците.

Детоксикация на организма

Чаят от целина се използва и за детоксикация на организма. Той помага за премахване на токсини и излишни вещества от тялото чрез усилване на обмяната на веществата и действие върху черния дроб.

Вижте още: Храни, които НЕ трябва да консумирате заедно

Подпомага диетите

Чаят от целина се смята за нискокалорична напитка и може да бъде полезен при спазването на диети. Той може да помогне за намаляване на апетита и подобряване на обмяната на веществата, което може да улесни процеса на отслабване.

Успокоява храносмилателната система

Чаят от целина може да помогне при проблеми с храносмилателната система, като например газове, подуване, възпаление на стомаха и други. Той има успокояващо и противовъзпалително действие върху стомашно-чревния тракт.

Богат източник на антиоксиданти

Целината е източник на антиоксиданти, които помагат да се намали вредното действие на свободните радикали в организма. Чаят от целина може да предостави тези полезни съединения и да помогне за поддържането на здравето на клетките и тъканите.

Как се прави чай от целина:

Необходими продукти:

1 супена лъжица семена на целина

2 чаши

мед или лимон (по избор) за подсладяване и подобряване на вкуса

Начина на приготвяне:

Залейте семената от целина с вряща вода. Покрийте чашата и оставете чая да кисне около 10-15 минути. Това ще позволи на ароматите и полезните съставки от целината да се освободят във водата. След това прецедете. Сервирайте по желание с мед и лимон.

Можете да го пиете по време на деня като напитка или да го приемате преди ядене, ако го използвате за детоксикация или като средство за отслабване.

Вижте още: Мощна детоксикация на черния дроб със стафиди, ето как

Въпреки тези ползи, е важно да се отбележи, че чаят от целина не трябва да се използва като заместител на медицинско лечение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама