Този минерал ви пази от настинка и грип


Този минерал ви пази от настинка и грип
Снимка: iStock

През 1771 г. немският лекар Йероним Давид Гауб представя на западната научна общност "обещаващо лекарство" - цинк. Повече от 200 години по-късно този минерал може да бъде открит в повечето разпространени добавки в аптеките. Досега, обаче, доказателствата за ползите от добавките с цинк бяха ограничени: резултатите от изследванията са объркани, а дозата, лекарствената форма и продължителността изобщо не са проучени сериозно.

British Medical Journal публикува нов мета-анализ, базиран на 28 произволно избрани контролирани проучвания. Тази разработка затвърди идеята, че добавките с цинк могат да предотврати развитието на симптоми на респираторни вирусни инфекции като обикновена настинка или грип, както и да съкратят продължителността на боледуването.

"Обикновено се смята, че ролята на цинка за предотвратяване и лечение на инфекции е ограничена изключително до хора, които имат дефицит на този минерал. Резултатите от нашия анали, обаче, оспорват това схващане", казва Дженифър Хънтър - доктор по интегративна медицина и водещ автор на анализа.

Когато човек е с настинка, той обикновено иска да знае колко дълго ще продължи боледуването и колко зле ще бъде състоянието му. "Открихме, че цинкът вероятно ще съкрати продължителността на боледуването. Освен това има индикации, че този минерал е в състояние да облекчи тежестта на състоянието, особено в пиковия период на втория - четвъртия на заболяването", казва сътрудничката на Института за здравни изследвания NICM.

Анализът показа, че при профилактичен прием на цинк шансът за развитие на леки симптоми е с 28% по-нисък, а на средно тежки - с 87%.

Що се отнася до приема на цинк след началото на заболяването, се оказа, че той е в състояние донякъде да намали продължителността на симптомите. Като цяло минералът облекчава сериозно протичане на заболяването в рамките на около два дни.

Ефектът е минимален, особено като се има предвид, че като цяло болестта протича по същия начин. Освен това, ако пациентът е умишлено заразен с вирус на настинка, цинкът няма да помогне да се избегне инфекция.

Според Хънтър, резултатите от анализа предлагат "ефективно решение за лекарите и пациентите". Това е алтернатива на прекомерната употреба на антибиотици, която остава важен глобален проблем."

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама