Трябва да знаете за всички тези ползи от орехите


Трябва да знаете за всички тези ползи от орехите
Снимка: iStock

Здравословните ползи от орехите просто нямат край. Въпреки че са висококалорични, те са и изключително полезни ядки. Редовният прием на орехи предпазва от редица заболявания.

Добри източници на омега 3 незаменими мастни киселини, както манган и мед, включването на орехи в храненето може да бъде важна стъпка за подобряване на сърдечно-съдовата система. Те помагат за понижаване на риска от рак и сърдечно-съдови болести.

Орехи съдържат много минерали, включително калций, магнезий, фосфор, манган и калий. Манганът сам по себе си е от съществено значение за растежа, възпроизвеждането, както и правилното метаболизиране на захари, инсулин и холестерол.

Хората, консумиращи редовно орехи, не страдат от високо кръвно налягане. Орехите подобряват нивата на холестерола на хора с диабет тип 2 и спомагат за намаляване нивата на няколко молекули, насърчаващи развитието на атеросклероза.

Орехите защитават здравината на костите и предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Препоръчвани са при диети, тъй като понижават риска от наддаване на тегло. Консумацията на 5-6 ореха преди хранене намалява нивото на глада. Освен това осигурява и жизненоважни хранителни вещества.

8 ПОЛЗИ НА МАСЛОТО ОТ ЛАВАНДУЛА

Шепа орехи осигурява на организма 4 грама протеин, 2 грама фибри, и 2, 5 гр. омега-3 мастни киселини. Орехите са способни да регулират съня. Това става с помощта на мелатонина, който се съдържа в тези ядки, в био-достъпната му форма. Това е хормон, произвеждан от епифизната жлеза.

Интересен факт е, че жените, които ядат поне две шепи орехи седмично, са с 25% по-нисък риск от развитие на камъни в жлъчката. Освен многото си положителни свойства, орехите са подходящи за консумация както сурови, така и с изключително богат асортимент от продукти.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама