Учени: Яжте броколи за здравето на червата


Учени: Яжте броколи за здравето на червата
Снимка: iStock

Независимо дали ги обичате, или мразите, не може да се отрече, че броколите са полезни за здравето. Предишни проучвания са установили, че малкият зеленчук може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и рак, но досега не беше ясно как.

Ново проучване върху мишки показва, че тайната на тази суперхрана е в освобождаването на молекули, които помагат за защита на чревната лигавица, съобщава „StudyFinds“.

"Какво се случва в организма, когато ядем броколи?", обяснява авторът на изследването Гари Пърдю, ръководител на катедрата по селскостопански науки "Х. Томас и Дороти Уилитс Халоуел" в Пенсилвания, в съобщение на университета. "Нашето изследване помага да се разкрият механизмите, по които броколите и други храни влияят благоприятно на здравето на мишките, а вероятно и на хората. То предоставя убедителни доказателства, че кръстоцветните зеленчуци, като броколи, зеле и брюкселско зеле, трябва да бъдат част от здравословната диета."

Вижте още: Това са най-големите врагове на стомаха - за някои от тях дори не предполагате

Стената на тънките черва пропуска водата и хранителните вещества в организма, като едновременно с това блокира хранителни частици и бактерии, които биха могли да причинят вреда. Някои клетки, които обгръщат червата, като ентероцитите (участват в усвояването на водата и хранителните вещества), гоблетните клетки (създават слой слуз, за да предпазят чревната стена) и клетките на Панет (които освобождават антимикробни протеини), помагат за стабилизирането и поддържането на червата здрави.

Как се вписва броколито в уравнението?

Кръстоцветният зеленчук освобождава молекули, които се свързват с арил въглеводородния рецептор - вид протеин, наречен транскрипционен фактор. Свързването на двете вещества предизвиква реакция, засягаща функцията на чревните клетки.

До това откритие се стига след хранене на група мишки с диета, съдържаща 15 процента броколи - еквивалентно на 300 грама дневно за хората. Освен това отделна група мишки служи като контролна група и консумира диета, която не съдържа броколи. След това учените изследват тъканите на животните, за да установят колко броколи активира арилхидрокарбоновия рецептор. Те също така търсят промени в типовете клетки и концентрацията на слуз след консумацията на зеления зеленчук.

Вижте още: 5 ползи от пречистване на дебелото черво

"Здравето на червата на мишките, които не са били хранени с броколи, е било нарушено по различни начини, за които е известно, че са свързани с болести", обяснява Пърдю. "Нашето изследване предполага, че броколите и вероятно други храни могат да се използват като естествени източници на лиганди и че диетите, богати на тези лиганди, допринасят за устойчивостта на тънките черва."

При мишките, които не ядат броколи, липсва активиране на арил хидрокарбоновия рецептор. На свой ред тези гризачи показват промени във функцията на чревната бариера, по-бавно време за достигане на храната до тънките черва и по-малък брой на гоблетните клетки, създаващи защитна слуз. Налице е и по-ниска концентрация на клетки на Панет и ентероцити. Резултатите показват, че активирането на този важен рецептор може да промени клетъчните и метаболитните функции на стомашно-чревния тракт.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама