Упражнения за по-остър и гъвкав ум


Упражнения за по-остър и гъвкав ум
Снимка: Thinkstock/Guliver

На колкото и години да сте, трябва да се грижите ежедневно и за мозъка си, освен за външния си вид. През 1936 година писателката Дороти Бранд предлага няколко забавни упражнения за мозъка, които ще направят ума ви по-остър и гъвкав. Те са предназначени за това да ви извадят от привичната ви среда, да ви покажат друга перспектива (друга реалност дори) и да създадат ситуации, в които ще се изиска изобретателност и творческо решение.

Ето и самите упражнения:

1. Прекарайте едни час на ден без да казвате нищо, отговаряйки само на преки въпроси, в обичайното си обкръжение, без да създавате впечатление, че сте обидени или не сте в настроение. Дръжте се, както обикновено, доколкото това е възможно. Не правете никакви забележки и не се подавайте на опитите да извлекат от вас информация.

2. В продължение на 30 минути дневно мислете за един единствен предмет, без да се разсейвате с друго. Може да започнете с 5 минути.

3. 15 минути общувайте без да използвате думите: „аз, на мен и мое”.

4. Спрете се на някое, препълнено с хора помещение и мислено оценете размерите му.

5. Позволете на ваш нов познат да говори само за себе си, без да осъзнава това. С вежливи въпроси го върнете в руслото на взаимния разговор, така че да не се почувства неудобно.

6. Опитайте се да говорите само за себе си, но без да се хвалите, оплаквате и отекчвате събеседниците си.

7. Съставете строг график на два часа от деня и го следвайте стриктно.

8. Поставете си 12 случайни задачи, напр. да отидете пеша на работа, без да използвате транспорт, или да издържите 12 часа без храна, да закусите на най-необичайно и неподходящо място за това, да не казвате и думичка цяла ден, освен ако ви питат нещо, да не спите цяла нощ и да работите.

9. В продължение на цял един ден да отговаряте с „да” на всички въпроси и предложения (в рамките на разумното, разбира се).

Тези упражнения може би ще ви се сторят глупави и безполезни, но на практика са способни да внесат в живота ви много новости и да ви накарат да разберете самите себе си по-добре.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама