Вижте каква е връзката между преработеното месо и сърдечносъдовите заболявания


Вижте каква е връзката между преработеното месо и сърдечносъдовите заболявания
Снимка: iStock

Глобално проучване (публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition), ръководено от учени от Hamilton Health Sciences, идентифицира връзка между консумацията на преработено месо и по-високия риск от сърдечносъдови заболявания. Непреработеното червено месо (или това от домашните птици) не е дало подобен резултат.

Такова е заключение от анализ на здравословното състояние на 134 297 души в 21 държави по света. Изследователите са следели консумираното месо и развилите се сърдечносъдови заболявания. След почти 10 години учените откриват, че консумацията на поне 150 г преработено месо на седмица се асоциира с 46% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и 51% по-висока смъртност спрямо онези, които не ядат каквото и да било преработено месо, а умерената консумация на непреработено месо има неутрален ефект върху здравето.

„Доказателствата за асоциацията между приема на месо и сърдечносъдовите заболявания са непоследователни. Ето защо ние искахме да разберем по-добре връзките между консумацията на непреработено червено месо, домашни птици и преработено месо със сериозните сърдечносъдови заболявания и нивото на смъртност.“ — казва Ромайна Икбал, водеща проучването и професор в университета Ага Кан в Карачи, Пакистан.

„Според наличните данни умерената консумация на непреработено месо, като част от един здравословен режим на хранене, най-вероятно е безвредна.“ — допълва Махшид Деган от Population Health Research Institute (PHRI).

Изследването The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), което стартира през 2003-та, е първото международно проучване, което предоставя информация за влиянието на непреработеното и преработеното месо върху здравословното състояние на хора от държави с нисък, среден и висок доход.

„Изследването PURE проучва хора от значително по-разнообразни популации и с по-широки навици на хранене, което от своя страна ни предоставя нови доказателства, които разграничават влиянието на обработеното месо върху тялото.“— казва старши авторът на проучването Салим Юсуф, изпълнителен директор на PHRI.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама