Груби грешки при приготвянето на свинско месо


Груби грешки при приготвянето на свинско месо
Снимка: iStock

Обожавате свинско? Искате да си го приготвите перфектно, за да се насладите на неговия уникален вкус, да е сочно и идеално приготвено? Може би ви се струва мисия невъзможна, но не е точно така! Ето кои са най-честите грешки при готвене на месо:

Бързате прекалено много

Когато започнем да готвим месо, от изключително значение е то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене. Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап, не бързайте да преминете към основния етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата, най-малко 30 минути.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ГОТВЕНЕТО НА ПИЛЕШКО МЕСО

Начукване

Техниката на начукване на месо и най-вече пържоли е доста разпространена. Има, разбира се, случаи в кулинарията, когато е желателно месото да се начука – най-вече при приготвяне на ролета. Повечето меса, особено пържолите, обаче, не се нуждаят от начукване. Най-лесният начин да съсипем парче хубаво месо е когато го начукаме, така то става много тънко и вероятността да ядем месо с текстура на джапанка е много голяма.

Неправилен избор и количество на подправки

Как ще овкусите месото, по принцип е въпрос на вкус, но основно правило е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и ченият пипер се слагат задължително накрая.

Масло или олио?

Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана.

Грешка при избора на техника на готвене

Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото. За барбекю и скара се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното. За супи и чорби - предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене. Печене във фурната е подходящо за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама