Витаминозна бомба от Амазонка


Витаминозна бомба от Амазонка
Снимка: iStock

В тропическите гори на Амазонка (Перу и Бразилия) расте дърво, достигащо 3-5 м височина, което има червено-лилави плодове с размера на череша. Това са каму-каму (Мyrciaria dubia) и те съдържат към 30 пъти повече витамин С от цитрусовите и са богати на цяла плеада от фитохимикали, които ги правят суперхрана.

Сезонът на каму-каму е от декември до април и те се консумират сурови или като сироп. В Европа може да ги намериш под формата на прахообразна хранителна добавка с леко пикантен вкус, приемана за поддържане на имунната система, за отлично зрение, за намаляване възпаления и подобряване състоянието на белия дроб и за предпазва от вирусни инфекции.

8 ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ЧЕРЕШИ

Но с това ползите за здравето от каму-каму не се изчерпват.

Като отличен антиоксидант с изразен противовъзпалителен ефект, те подобрява функциите на кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб. Използват се за лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена, катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон и дори като обезболяващо средство. Каму-каму присъства и в множество козметични продукти за лице и тяло, за подобряване еластичността и здравето на кожата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама