Внимавайте с алкохола – може да съкрати живота ви


Внимавайте с алкохола – може да съкрати живота ви
Снимка: iStock

Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че злоупотребата с алкохол намалява очакваната продължителност на живота средно с 1 година заради причиняваните от него болести и инциденти.

Проучването е направено в 52 държави от ОИСР, ЕС и Г-20, като най-силно засегнатите от тях са в Централна и Западна Европа, където очакваната продължителност на живота намалява с 1,4 до 1,8 години. Литва, Русия и Полша оглавяват списъка, а Турция и Израел са най-малко засегнати. Що се отнася до България, тя е на 12-то място.

Няма безопасно за здравето ниво за консумация на алкохол.

Приетото за вредно в доклада надхвърля 1 чаша на ден за жените и 1½ чаша за мъжете. По-старо проучване на учени от Кралския университет в Белфаст по темата открива, че хората, които пият не повече от 1 единица/ден алкохол (10 мл чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават.

Резултатите са получени като е сравнена очакваната продължителност на живота за 2050 г., ако бъдат запазени сегашните навици за пиене. Контролните резултати са при спазване на най-малко рисковия сценарий - до 1-1½ чаши/ден.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама