Водата помага за поддържането на алкално-киселинен баланс


Водата помага за поддържането на алкално-киселинен баланс
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време науката върви упорито напред в разгадаването на тайните механизми на тялото, търсейки разболяващите и оздравяващите фактори в околната среда и вътре в самия човешки организъм. А един незаобиколим показател за добро здраве и тонус е алкално-киселинният баланс.

Повишената киселинност на организма е причина за много заболявания. Какво означава тя обаче?

Вездесъщото pH

Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда, се измерват със скала, наречена pH. Тя представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони и негативно заредените йони в един разтвор. Тази скала е с числени стойности от 1 до 14, като 1 е висококиселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. И тъй като човешкото тяло е изградено предимно от вода, в т.ч. повечето телесни течности и кръвта, е установено, че предпоставка за оптимално здраве и тонус на организма е състоянието на лека алкалност – т.е. стойности на pH в периметъра от 7,35 до 7,45.

Какво ни разболява

Киселинната среда (със стойност на pH под 7) е богата на протони, а алкалната на електрони. Електроните създават среда, богата на кислород, а това гарантира доставката на кислород навсякъде в тялото, до всяка клетка. В такава среда микроорганизмите растат по-трудно. В киселинна среда тялото не получава достатъчно кислород. Резултатът е забавянето на обмяната на веществата (метаболизма). Щом киселинната среда намалява притока на кислород в кръвта, това уврежда клетките, отразява се негативно на мускулните тъкани и кръвоносните съдове и може да доведе до проблеми с холестерола и кръвното налягане, до забавен метаболизъм и други болестни състояния.

Хранене и начин на живот

За съжаление при съвременния начин на живот повечето хора страдат от нарушен алкално-киселинен баланс, т.е. от киселинност. Големият виновник за това положение е храната. Готовите, бързи храни с високо съдържание на сол и захар, тестените изделия, рибата, месото и млечните продукти са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. Същото се отнася и до алкохола, газираните напитки и кафето. И като че ли не стига това, ами за повишаването на киселинността в тялото важен фактор се явява и стресът, както и липсата на достатъчно физическа активност. Следователно пътят към възстановяването на алкално-киселинния баланс минава през промяната в начина на хранене, намаляването на стреса и преодоляването на обездвижването. Специалистите препоръчват редуциране на консумацията на хляб, сладкиши, месни и млечни продукти, алкохол, подсладени напитки и кафе за сметка на алкалните храни като зеленчуците и някои плодове, препоръчително с органичен произход. Задачата изглежда почти невъзможна. Но трябва да знаем, че в тази неравна битка имаме един силен, „невидим“ съюзник.

Водата. Къде е тя в уравнението?

Прозрачната течност на живота може много да помогне за поддържането на алкално-киселинен баланс на организма. И това е съвсем естествено. Тук обаче въпросът опира и до съзнателния избор на вода за пиене. Хлорираната вода от чешмата е киселинна, а pH на различните минерални и изворни води може да варира в широки граници. Но тъй като България е благословена земя, тук разполагаме с богатство от минерални води, повечето с ниска минерализация и годни за всекидневна консумация. Сред тях особено ценни са алкалните минерални води с pH над 8, като при някои показателят надвишава и стойността 9. Такива натурални води не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за благоприятен за здравето алкално-киселинен баланс. Природата е щедра, остава да се възползваме от нейния благотворителен жест. Тя сама създава натурални алкални води – за какво тогава са необходими всевъзможни усилия и дори уреди за алкализиране на водата? Нещата могат да бъдат много по-лесни. Просто когато искате да си набавите алкална бутилирана минерална вода, се доверявайте на утвърдените на пазара марки и непременно обърнете внимание на етикета – там ясно е указана стойността на pH на минералната вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама