Всичко, което трябва да знаете за периодичното гладуване


Всичко, което трябва да знаете за периодичното гладуване
Снимка: iStock

Периодичното гладуване (intermittent fasting IF) е режим на хранене, при който се яде на определен интервал от време.

Вижте още: Това е витаминът на младостта , ето как да си го набавите

Някои от предимствата на това периодичното гладуване са:

Загуба на тегло

Периодичното гладуване може да помогне на хората, които го практикуват, да отслабнат, като намалят броя на калориите, които приемат. Ограничавайки часовете, в които можете да ядете, естествено приемате по-малко калории.

Повишена инсулинова чувствителност

С хранене веднъж на ден може да се подобри инсулиновата чувствителност, което е важно за поддържане на здрави нива на кръвната захар. Преди това обаче е задължително да се консултирате с лекаря си.

Намалено възпаление

Резултатите от изследвания показват, че периодичното гладуване може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с редица хронични здравословни състояния.

Подобрява здравето на сърцето

Някои проучвания са установили, че периодичното гладуване може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на кръвното налягане, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на оксидативния стрес.

Вижте още: Ето за кого е опасно да яде туршия

Но повечето хора използват този начин на хранене заради първия елемент – да отслабнат. Важно е да се отбележи, че периодичното гладуване не е полезно за всички и може да има някои потенциални рискове и странични ефекти. Винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нова диета или режим на хранене.

Има няколко начина да опитате периодично гладуване. Обикновено се обяснява като период, в който не можете да ядете, и време, в което можете да се храните нормално. Някои от най-известните са 16/8 (обикновено пропускане на закуска), 5:2 (гладуване два дни в седмицата), военна диета (20 часа гладуване всеки ден).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама