Въвеждат пълен локдаун в цялата страна


Въвеждат пълен локдаун в цялата страна
Снимка: iStock/Guliver

Да се въведат по-строги ограничения до 1 април поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това обяви той днес на редовния си брифинг.

В цялата страна от понеделник, 22 март, влизат в сила следните мерки:

Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли и детски центрове.

Учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа се преустановяват. Групови и извънкласни занимания в училищна и училищна среда за всички възрастови групи се преустановява. Студентите само по медицински професии ще могат да присъстват и провеждат занятия, изпити.

Всички заведения за хранене и развлечения затварят. Допускат се само доставки по домовете и офиса. Местата за хранене в хотелите ще изхранват гостите в хотелите само. Казина затварят.

Всички търговски обекти над 300 кв. м. затварят, с изключение на хранителни магазини тип супермаркет и хипермаркет. Затварят молове с изключение на банки, аптеки, оптики, химическо, офиси на мобилни оператори в тях.

Преустановяват се конгресно обществени мероприятия. Затварят фитнес центровете и плувните басейни. Затварят всички кина, театри, музеи и галерии.

Не се допускат тържества, сватби, кръщенета с повече от 15 души. Всички спортни мероприятия на открито и затрито за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Забраняват се масови мероприятия на открито - празници, фестивали.

"За изминалите 14 дни заболяемостта в страната е 483 нови случая на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС. На четвърто място сме по смъртност в ЕС сред 30 страни с 11 на 100 000. Мина времето на цветните карти", обобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална", заяви Кунчев въпреки постигането на тези предни позиции.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също подкрепи въвеждането на по-строги мерки. Тя отбеляза 35 процента ръст на хоспитализираните пациенти за последната седмица, а в последните дни този растеж е дори още по-стръмен. При ноемврийската вълна такива показатели е имало в края на ноември.

"Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват, или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки", напомни премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама