Ето колко време ваксините ни пазят от коронавирус


Ето колко време ваксините ни пазят от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

И трите ваксини срещу COVID-19, използвани в момента в България, създават имунитет за около 8-12 месеца. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

"Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. На AstraZeneca е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на Pfizer и на Moderna е около 90-95%", категоричен е той.

"Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването", категоричен беше имунологът.

Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни. "Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване съобразно кратката характеристика на ваксината е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора", категоричен беше акад. Петрунов.

Има данни, че ваксините вероятно ще ви предпазят и от разпространението на вируса, но досега няма достатъчно информация, която да подкрепи едно такова схващане, вероятно това ще стане към края на годината. "Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията", коментира имунологът.

Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е излишно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно - категоричен беше той. Няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца, стана ясно още от думите на специалиста.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама