За кого доматите са вредни?


За кого доматите са вредни?
Снимка: UweTuchen / Pixabay

В определени случаи консумацията на домати не е от полза за тялото. Това споделя диетологът д-р Елена Соломатина. Експертът препоръчва доматите да не се консумират от хората с определени заболявания.

За кого доматите са вредни?

Заради високото съдържание на органични киселини, доматите не трябва да се консумират от хора с определени заболявания - по-специално гастрит и язва на стомаха. Също така при камъни в бъбреците консумацията им не е препоръчителна.

Д-р Соломатина не препоръчва дори и на хората без стомашни проблеми консумацията на голямо количество кетчуп. Диетологът добавя, че в него се съдържа захар и поради тази причина не е полезен.

Експертът подчертава, че все пак доматите са богати на витамини. В състава им влизат много полезни микро- и макроелементи. Те са източник и на веществото ликопен, за което е известно, че има антиоксидантен ефект, влияе добре на простата и защитава от онкологични заболявания.

Страхотните ползи от консумацията на домати

Д-р Соломатина припомня, че доматите, преминали термична обработка са по-полезни от пресните. Препоръката на специалиста е преди консумация те да се задушат за кратко на слаб огън.

Важно: Тази статията не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията с лекар!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама