Страхотните ползи от консумацията на домати


Страхотните ползи от консумацията на домати
Снимка: iStock

Доматите са любим плод на много хора, без значение от възрастта им. Няма нищо по-вкусно от сочен домат, набран от домашната градина. А знаете ли, че освен вкусни, те са и много полезни?Ето защо:

Имат високо съдържание на витамини и хранителни вещества

Една порция домати предоставя почти 20% от необходимия дневен прием на витамини. В доматите се съдържат всички важни хранителни вещества за функционирането на човешкото тяло, което е още една от ползите от яденето им в сурово и обработено състояние.

Вижте още: Това е една от най-полезните храни

Противораково действие

Антиоксидантното действие на този плод помага и за предпазване от нежелани реакции в белите дробове, дебелото черво и гърдите. Антиоксидантите помагат в лечението на рака като предотвратяват канцерогенните реакции в тялото, които те спират като блокират по-нататъшното разпространение на свободните радикали.

Контролират дейността на сърцето

Тъй като са с богато съдържание на калий, доматите, или по-точно един домат, предоставя около 237 мг. калий, който е полезен в контролирането на сърдечния пулс и помага за предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти.

Полезни са за костите и зъбите

С високото си съдържание на калций, доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Те са полезни и за поддържането на здравето на зъбите.

Снижават свободните радикали

Някои от флавоноидните антиоксиданти като ликопен и зеаксантин са най-известни с това, че противодействат на свободните радикали.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама