Защитете нервната си система с няколко лесни стъпки


Защитете нервната си система с няколко лесни стъпки
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем, че трябва да спазваме хигиената на тялото от най-ранна възраст. Но малцина са чували за психологическа хигиена. Оказва се, че има такова понятие. Тя включва няколко жизненоважни принципа, които е хубаво всеки от нас да спазва, независимо дали има някакви оплаквания или не.

За какво става въпрос? Трябва да предпазите нервната си система от натрупване на отрицателни емоции, водещи до стрес и депресия. Известно е, че нервните клетки не се възстановяват, така че те трябва да бъдат много добре защитени по всяко едно време.

Изразете емоциите си

Независимо дали говорите с някого или сте напълно сами, не дръжте емоциите вътре в себе си. Изразете ги и говорете. Това е необходимо, за да ги пуснете навън: в противен случай те ще ви "смилат" отвътре. Говорейки на глас за това, което ви притеснява, причинява ви стрес или, обратно, затопля душата ви, можете да дадете по-обективна оценка за случващото се.

Така че, ако не харесвате шегите на приятели или роднини, кажете им директно за това. Ако сервитьорът или продавачът в магазина изпълнява заявката ви твърде дълго, обяснете му, че това не ви харесва. Не се страхувайте да изглеждате и да бъдете директни: на първо място, трябва да помислите за себе си. Моля, обърнете внимание: емоциите трябва да бъдат изразени по такъв начин, че да не обиждате другите и освен това да изразите всичко, което ви мъчи.

ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ ДЕПРЕСИЯТА И ТРЕВОЖНОСТТА С ПРАВИЛНАТА ДИЕТА

Не действайте автоматично

Много често действаме като машина. Ерата на бързите комуникации ни принуждава да правим това. Например, ако приятелите ви помолят да гледате детето им, докато те отиват на кино или ресторант, помислете колко е удобно за вас. Много често казваме „да“ на хората само защото се уморяваме толкова, че не искаме да осмисляме отговорите си. Много е важно да си починете, да се съсредоточите, за да мислите по-добре, отколкото да изпълнявате обещанията, дадени „на автопилот“.

Приемете реалността без гняв

Често хората могат да отделят много време и усилия, за да отрекат случилото се. Когато ни се случват неприятни неща, се ядосваме, като нагласяме буря в чаша вода. Струва ли си, ако можете незабавно да се справите с неотложния проблем, който всъщност не е нещо толкова голямо? Всеки проблем може да се реши и нека това стане мирно и спокойно.

Не общувайте с неприятни хора

Не бързайте да се притечете на помощ на приятел, който винаги хленчи и се оплаква от живота. Не слушайте съветите на някой, който ви казва как да живеете и не поддържайте разговор с колега, който е пълен с гняв. Намалете комуникацията с такива хора до минимум, в противен случай те ще ви съсипят нервите. Не сте длъжни да се оправдавате пред никого, да утешавате никого и да давате инструкции. Общувайте по-често с позитивни хора, които ще ви карат да се усмихвате и чувствате добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама