Защо да НЕ ядете семките на ябълката


Защо да НЕ ядете семките на ябълката
Снимка: Getty Images/Guliver

Едва ли някога сте се замисляли какво се съдържа в семената на ябълката. Учени разгадана мистерията и разкриха доста притеснителен факт. Според гастроентеролози и биолози семената на ябълките съдържат токсично съединение, наречено амигдалин.

Употребата на това отровно вещество може да бъде изключително опасна и в случая тя не се свързва единствено с риск от отравяне.

Случайното поглъщане на няколко семена от ябълка не е повод за притеснение. Опасни са по-високите дози, които могат да доведат не само до отравяне, но и до главоболие, спад в кръвното налягане, повръщане и увреждане на черния дроб. Големи количества амигдалин могат да доведат до изпадане в кома и дори до смърт.

Експерти развенчаха още един мит, свързан с ябълките.

Според тях те напразно се считат за добър източник на витамин С, тъй като съдържат доста малко от него.

Освен това консумацията им може да повлияе негативно на зъбния емайл поради изобилието от киселини. Следователно консумацията на ябълки трябва да е умерена.

Добре е непосредствено след нея да изплакнете устата си с вода, за да се неутрализира вредното въздействие на киселините. Но в никакъв случай не бързайте да миете зъбите си веднага. Изчакайте поне 15 минути и едва след това ги измийте с паста.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама