Защо движението е по-важно от спорта


Защо движението е по-важно от спорта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Галина Дензел е консултант по хранене и специалист по Ресторативно Движение (система за възстановяване на правилната позиция на костната система,което има цялостен благоприятен ефект върху здравето на човека). Тя е и автор на колекция от книгите с рецепти „Изкуството на истинската храна“. Очаквайте тази пролет и най-новия том от поредицата – „Суперхрани“. Галина организира всяка година арт ваканции в красиви кътчета на страната, по време на които участниците се занимават с изкуство, готвят по здравословни рецепти и спортуват. Можете да откриете повече информация и да се свържете с Галина като посетите сайтовете: movewellbg.com, artofrealfood.com, alignwithme.com

***

Какво те доведе този път в България, Галя?

Тук съм за една седмица да проведа вътрешнофирмено „Уелнес” обучение. Компанията иска да се погрижи за здравето на служителите си и това обучение е много добър вариант, защото хората не се чувстват изолирани в стремежа си да живеят по-здравословно, а всичко става съвместно с колегите.

На какво точно се научават служителите по време на това обучение?

Уча ги как да се грижат за себе си чрез правилно хранене и движение, как да управляват средата си, за да се чувстват по-добре. Могат да променят някои неща в офиса и да балансират почивката и работата си. Мария, според мен това е най-трудно, но и най-важно. По-важно е дори от това да направиш кариера, защото когато намериш баланса между това, което ти харесва и това да си здрав, всичко останало се нарежда от само себе си. Грижата за себе си се променя според обстоятелствата, защото едно е да се грижиш за себе си, когато си сам, съвсем друго е, когато имаш деца, или когато имаш натоварен период в работата или дори когато в продължение на няколко дни вали дъжд.

Факторите в средата се променят динамично и всичко се отразява върху състоянието на човек.

Да, липсата на слънчева светлина влияе върху тонуса и самият факт, че когато навън времето е лошо и човек се движи по-малко, също има значение. Когато не се движиш достатъчно, клетките гладуват по същия начин, както гладуват, когато не се храниш с хубава храна. Това се усеща най-вече от спортуващите. Тези, които тренират редовно и им се наложи да пропуснат няколко дни, не се чувстват толкова добре както обикновено. Клетките им гладуват за движение. За съжаление, останалите хора, които почти не се движат, не обръщат внимание на симптомите на тялото си или ги отдават на нещо друго. А това си е чисто и просто недостиг на жизнено важни за клетката условия за добро функциониране.

Тоест е важно да започнем да възприемаме не само въздуха, водата и храната като жизнено важни, но и движението. Така както е при животните.

Да, това е един от акцентите в лекцията ми. Човекът е единственото същество в природата, което се е отделило от средата си. Съвременният човек живее като животно в зоологическа градина. Ако затвориш една горила в малко пространство, отделена от естествената й среда и по този начин ограничиш възможността й да се движи свободно, тя се разболява от същите болести, от които боледуват и хората- ракови заболявания, депресивни състояния т.н. Тяхното поведение и състояние в зоологическата градина е съвсем различно от поведението и здравето им, когато са сред дивата природа. Когато и ние хората живеем в изкуствена среда и на изкуствено осветление, целият ни биологичен ритъм се нарушава и тогава например в 11 часа вечерта ти се яде шоколад! Аз съм консултирала и хора, които в 4 часа сутринта се събуждат и търсят храна. Друг пример за неествествения начин на живот, който водим, е сутрин при изгряването на слънцето да спираш алармата си по 10 пъти и да не можеш да се разсъниш и станеш от леглото.

Отделили сме се от природата и естeствените си ритми, но какво може да направи човек в съвременния свят, който поставя неестествени изисквания към нас?

В моите лекции уча хората какви мънички промени могат да направят, така че да подобрят средата си. Всяка малка промяна е от значение, защото иначе резултатът е метаболитен синдром, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, на които в момента има такъв бум. Хората, които седят на едно място в офиса повече от 6 часа на ден са много по-склонни да се разболяват от тях.

Какво би казала на мениджърите, които биха искали да се погрижат за здравето на служителите си, но се притесняват да не би евентуални промени в офис-средата или разпределението на времето на хората да доведат до по-ниска продуктивност?

Бих показала на служителите и на мениджърите изследвания, които показват как например стоящото работно място повишава продуктивността и способността за концентрация. Промяната на позите на седене намалява болките в кръста. Всеки един работодател би искал да задържи работниците си за по-дълго време в компанията и да има здрави и щастливи служители, за да постигат по-добри резултати, а не да отсъстват поради болест или половината им внимание по време на работа да е заето с болката в гърба или врата. В интерес на всички е да се подобри офис-средата и да се култивира една по-здравословна офис-култура.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама