Защо е толкова важно да приемате ленено масло


Защо е толкова важно да приемате ленено масло
Снимка: iStock/Gukliver

Най-разпространеният източник на омега-3 мазнини е разбира се рибеното масло. Но не бива да се забравят и полезните свойства на лененото масло.

Лененото масло се получава от червеникавокафявите семена на лена, и има хубав цвят от кафяво до златисто, в зависимост от степента на пречистване. В лененото семе се съдържа витамин F и големи количества витамини А и Е. Най-важните за организма свойства на лененото масло са тези, че в него се съдържат мастни киселини: омега-3 (60%), омега-6 (20%), омега-9 (10%) и други наситени мастни киселини (10%).

Алфа-линоленова киселина, една от мастните киселини омега-3, притежава имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства.

Тя е полезна за:

сърдечносъдовата система;

предотвратява образуването на кръвни съсиреци;

намалява холестерола;

понижава кръвното налягане.

Отдавайки дължимото на лененото масло да не забравяме и лененото семе, от което се произвежда това масло. Лененото семе е отличен източник на фибри, които съдържат противоракови вещества, дезактивиращи най-опасните за клетките разновидности на естрогена.

Лененото масло притежава още едно интересно свойство: изглажда колебанията в хормоналната среда, с което допринася за отслабването на пременструалния синдром. Лененото семе е много полезно за женската полова система.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЛИМФНАТА СИСТЕМА

Малко полезна и практическа информация за ленено масло

Купувайте само екологично чисто или „органично” масло от ленени семена, отглеждани без използване на селскостопански химикали. Лененото масло трябва да бъде опаковано в непрозрачни съдове в черен цвят, тъй като то се разлага и окислява при излагане на топлина и светлина. Поради това, то не може да се използва за готвене, но можете да подправяте студени блюда, като плодови салати, кисело мляко, кисело мляко, корн флейкс.

Приложение на ленено масло при лечение на запек:

Полезните свойства на лененото масло позволяват използването му при лечение на запек (по-лека до умерена форма). Опитайте, например, такава рецепта:

Смесете 1 супена лъжица масло от ленено семе с кисело краве или козе мляко, ако желаете, може да добавите малко мед. Получената смес е желателно да се използва 1 час преди сън. И не забравяйте, че трябва да се държи охладена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама