Защо трябва да приемате витамин Е и витамин К


Защо трябва да приемате витамин Е и витамин К
Снимка: iStock

Природен антиоксидант и акцептор на активни кислородни видове. Предпазва клетъчната мембрана от окисляване - блокира продукцията на активни кислородни видове.

Източници: Маслодайни семена (бадеми, соя, слънчоглед и т.н.).

Дефицит: Води до увеличаване на производството на кислородни радикали и увреждане на мембраната. Предизвиква нервни проблеми, дължащи се на лоша проводимост на електрическите импулси по невроните, в резултат се променя структурата и функцията на мембрана. Анемия – дължи се на окислително увреждане на червените кръвни клетки.Намаляване на имунния отговор. 

Хипервитаминоза E: асоциира се с риск от дефицит на витамин K и оттам проблеми с кървене.

Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване.Той действа като кофактор на карбоксилаза при извършване на γ-карбоксилиране на глутаматни остатъци от прекурсорни протеини (коагулантен фактор II-протромбин, VII, IX и X и антикоагулантни протеини (C и S). Създадените γ-карбокси глутаматни (GLA) остатъци позволяват свързването на Са2+ йони, които са необходими за процеса на хемостаза.

Източници: Най-широко разпространен в листни зеленчуци, овесени ядки (овесена каша), но в случай на липса на такива в диетата, те могат напълно да бъдат заместени с витамин К синтезиран от чревните бактерии. Ето защо обикновено не се среща хиповитаминоза.

Хиповитаминоза К: Може да се развие при новородени, защото тяхната бактериална колонизация на дебелото черво е недоразвита и е относително ниска плацентата пропускливостта за витамин К. Симптомите на недостиг включват патологични кръвотечения продължително време.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама