Защо Витамин B6 е толкова важен за здравето ни


Защо Витамин B6 е толкова важен за здравето ни
Снимка: iStock

Витамините от група В, включително витамин В6, подобряват функцията на надбъбречната жлеза, помагат за успокояването и поддържането на здрава нервна система и са необходими за основни метаболитни процеси. Витамин В6 действа като коензим в разграждането и усвояването на въглехидрати, мазнини и протеини.

Ето няколко ползи от витамина:

Ползи за имунната система

Витамин В6 играе важна роля в обновяването на имунната система до необходимото функционално ниво. Това помага на човешкото тяло да издържа на редица инфекции, от които организма може лесно да пострада при липсата на този важен витамин.

Метаболизъм

Витамин В6 има способността да метаболизира редица хранителни вещества - мазнини, витамини, въглехидрати и други важни компоненти като аминокиселини.

Вижте още: Чай от моркови - малко познат и много полезен

Предменструален синдром

Витамин В6 има значителна роля в лечението на предменструален синдром. Нивото на пиридоксин намалява през този период, което води до промяна в настроението, загуба на сексуално влечение и други проблеми.

При стрест

Този витамин за използва за лечение на редица емоционални разстройства. Недостатъкът на този витамин може да повлияе на хормоналния баланс, което в крайна сметка води и до емоционални разстройства.

Контролира хормоните

Витамин В6 е полезен за поддържане нивото на хормони в човешкото тяло, което помага да се контролират редица дейности и метаболитни процеси в човешкото тяло.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама