Всичко, което трябва да знаете за витамин К


Всичко, което трябва да знаете за витамин К
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един от най-малко известните витамини.

Витамин К има две естествено срещащи се форми: К1 (филохинон) и К2 (менахинон). K1 се придобива от зеленолистни зеленчуци, а същевременно К2 може да се намери във ферментирали храни. Също така, нашите тела синтезират K2 от чревната флора или бактерии.

Действие и ползи от витамин К за организма

Витамин К синтезира протеини, които са от съществено значение, за да не се съсирва кръвта. Недостигът му може да предизвика прекомерно образуване на синини или кървене.

Съдейства си с витамин D, спомагайки за набавяне на калций за костите като ги прави по-силни. Ниските нива на витамин К могат да доведат до повишен риск от фрактури.

Други предимства на витамин К, които не са напълно научно доказани, включват защита от калцификация на артериите и вените и намаляване на риска от заболяване от рак на простатата, както и Алцхаймер.

Консумацията на храни, богати на витамин К, помага за здравето на сърцето, костната плътност, възстановява здравето на устната кухина, намалява риска от инфекции.

Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин К варира в зависимост от възрастта, пола и теглото - просто упътване за възрастни (взето от Национална здравна служба - NHS, Великобритания) е 0.001 мг на витамин К за всеки 1 кг на телесно тегло.

Естествени източници на витамин К в храната

Билки - градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.

Зеленолистни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, сарепска горчица, зеле, зелено цвекло, ряпа

Зеленчукови салати - зелен лук, кресон, цикория, маруля, червена маруля, целина и салата айсберг.

Други зеленчуци (семейство Brassicaceae) - брюкселско зеле, броколи, зеле Бок Чой, савойско зеле и карфиол.

Лютиви подправки - лют червен пипер, паприка, чили на прах и къри.

Други източници – аспержи, копър, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.

Съвети:

Преди за започнете употреба на витамин К като хранителна добавка и ако приемате определени лекарства, е добре да се консултирате с вашия лекар, за да бъдат избегнати нежелани реакции. Една здравословна и балансирана диета може да осигури достатъчно от необходимата ви доза витамин К за тялото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама