Здравето е най-голямото ни богатство


Здравето е най-голямото ни богатство
Снимка: Pexels

Здравето е безценно състояние не само за всеки човек, но и за цялото общество. При среща и раздяла с близки и скъпи хора, им пожелаваме добро здраве, тъй като това е основното условие и гаранция за пълноценен и щастлив живот. Здравето ни помага да изпълним плановете си, успешно да решаваме основни житейски задачи, да преодоляваме трудностите и, ако е необходимо, значителни претоварвания. Доброто здраве, разумно поддържано и укрепено от самия човек, му осигурява дълъг и активен живот.

Научните доказателства сочат, че повечето хора, подчинени на хигиенните правила, имат възможност да живеят до 100 и повече години.

За съжаление, много хора не спазват най-простите, основани на науката норми на здравословния начин на живот. Някои стават жертва на бездействие, причинявайки си преждевременно стареене, други се хранят нездравословни и това води до затлъстяване, което е почти неизбежно в тези случаи, трети не са в състояние да се отпуснат, да се разсейват от всекидневните тревоги, винаги са неспокойни, нервни, страдат от безсъние, което в крайна сметка води до множество заболявания. Някои хора, поддавайки се на пристрастяването към тютюнопушенето и алкохола, съкращават активно живота си.

Както знаете, най-голямото богатство на човек е здравето. И за всички това е безспорен факт.

Здравето като правило се съчетава с благополучие, чувство на радост в живота и енергична активност на работното място и у дома. Човешкото здраве е не само богатството на индивида, тоест частната собственост на един човек, но се счита и за национално съкровище, което трябва да се поддържа и укрепва.

ЕТО КАК ДА ПОДОБРИТЕ КАЧЕСТВОТО НА СЪНЯ СИ

За съжаление човек не обръща внимание на активността на тялото си, когато е здрав. Той просто не забелязва здравето си, с което природата го е надарила, безсмислено се разпорежда с него, докато не го загуби преждевременно. Защо? Защото такъв човек не предприема необходимите мерки за поддържане на здравето в продължение на много години живот.

Сред причините, които причиняват различни заболявания, преждевременна старост и стрес, значително място заема недостатъчната физическа активност.

Не трябва да забравяме и за естественото изцеление, за да поддържаме здравето. Дори само защото природата не позволява да се нарушават нейните закони и винаги наказва човек за това, като например за заседнал и нездравословен начин на живот.

Необходимо е упорито да се занимавате с различни видове физическа активност и спорт в съответствие със здравословното състояние, физическата годност и личните вкусове.

Полезно е да запомните, че за да поддържа здравето, човек трябва да се храни правилно и навреме.

Тютюнопушенето и алкохолът, превръщайки се в условен рефлекс, лош навик за здравето на енергозависим човек и неговата среда, причиняват множество заболявания, водят до морални грешки, разстройства в семействата и в много случаи до престъпления. Ако сме наясно с това, ще можем да се отървем от това срамно и обществено опасно зло, както за себе си, така и за другите, за да поддържаме здравето си.

Определяйки тези правила като принципи на здравословния начин на живот и ако ги спазваме постоянно, определено ще подобрим здравето си.

Бъдете здрави и се грижете за себе си!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама