Ето как да подобрите качеството на съня си


Ето как да подобрите качеството на съня си
Снимка: iStock

Всяка вечер почти всеки трети човек на земята изпитва проблеми със съня. Около 5-10% от населението страда от безсъние. Въпреки това, лекарите са категорични, че се нуждаем от около осем часа сън, за да поддържаме добро физическо и психическо здраве.

И вие ли имате проблеми със съня? Не може да заспите с часове или често се будите нощем? Опитайте се да създадете необходимите условия за нормална нощна почивка:

1. Сигурност. Ако човек спи на сигурно място, нивото на стрес намалява и така той заспива по-лесно.

2. Температура. Не е здравословно да спите на много топло. Да, разбира се, ниската температура също не е препоръчителна, но колкото по-топло и задушно е в спалнята, толкова повече качеството на съня ще се влоши.

3. Влажност на въздуха, светлината и шум. Ако въздухът в спалнята е твърде сух или прекалено влажен, няма как да се радвате на здрав и спокоен сън. Трябва да се сигурни също така, че в спалнята ви е абсолютно тъмно и тихо.

ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ ДЕПРЕСИЯТА И ТРЕВОЖНОСТТА С ПРАВИЛНАТА ДИЕТА

4. Хранене. Запомнете това и не го забравяйте: не лягайте, ако стомахът ви е празен или ако сте преяли. Нито едното, нито другото не е здравословно.  

5. Алкохол и тютюнопушене. Пиенето на чашка алкохол (червено вино), от една страна, допринася за по-лесното заспиване. Но, от друга страна, когато чашките станат повече, качеството ви на съня ще се влоши.

6. Злоупотреба с продукти, съдържащи кофеин. Не говорим само за кафе и чай, но и за всички газирани напитки, често съдържащи много високи дози кофеин, както и шоколад.

7. Лекарства. Много лекарства, както тези, които намаляват нивата на кръвното налягане или холестерола, както и много други, могат да влошат качеството на съня. Затова внимавайте какви лекарства вземате и ако е възможно не ги пийте преди лягане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама