Здравословни ползи от консумацията на елда


Здравословни ползи от консумацията на елда
Снимка: iStock

Елдата е изключително полезна, но не е толкова разпространена. Именно затова повечето хора не знаят за многобройните ѝ ползи:

Елдата е с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури като картофи и ориз. Това я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.

В комбинация с мляко елдата значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт и засилва метаболизма без да натоварва храносмилателната система, защото съдържа пектин.

Елдата спомага за стабилизирането на кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици.

ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЦЕННИТЕ И ПОЛЕЗНИ БИЛКИ

Елдата съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.

Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея.

Елдата е богата на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене. Магнезият, който се съдържа в елдата, е много важен за профилактика на сърдечно-съдовата система.

Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама