Това е една от НАЙ-ценните и полезни билки


Това е една от НАЙ-ценните и полезни билки
Снимка: iStock

Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се използва често при различни заболявания. Употребата на чай от лайка е широко застъпена най-вече заради приятният лек аромат и вкус на отварата.

Особено подходящо чаят от лайка се съчетава с мед. С течение на годините лайката става ценна суровина и за химичната, козметичната промишленост, като днес на пазара се предлагат множество продукти като кремове, ексфолианти, шампоани с екстракти от лайка.

Латинското наименование на лайка е Matricaria, а у нас е известна още и като „лайкучка”. Лайката e едногодишно тревисто растение, което растение ниско и има разклонено стъбло. На височина лайката достига най-много до 50 см. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете на лайката са събрани в кошничка съцветие.

Лайката има дълги дръжки, които има многобройни стъблени разклонения, завършващи с малки бели цветове с изразено жълти тичинки. Световете на лайката се състоят от околовръстни, бели, езичести, женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета. Цветното легло е изпъкнало, а отвътре - кухо. Плодът на лайката е продълговата кафява семка.

ТАЗИ БИЛКА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ПРИ ТЕМПЕРАТУРА И ГЛАВОБОЛИЕ

Състав на лайката

В химичния състав на лайката се открояват елементите, съдържащи се в цветовете. Те съдържат етерично масло, което има зелен до син цвят в зависимост от количеството на азулените. Маслото от лайка съдържа голямо количество парафин и сесквитерпени от кадиненов тип (около 10%), както и каприлова, нонилова и изолерианова киселина.

Главните му съставки са бизабол и неговите кислородни производни фарнезен и хамазулен, съдържащи се във вариращи количества - от 1 до 15%. Лайката е богата още на кумарини, флавоновите гликозиди апин и патулитрин, слузни вещества, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин С, слузни и горчиви вещества.

Ползи от лайката

Лайката има широка популярност като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-общо лайката има противовъзпалително и омекчаващо действие при заболяване на храносмилателния път, както и при възпалителни процеси в дихателните пътища на човек. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Външно лайката се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката. Лайката е отлично средство, което се налага като компрес или се правят промивки на ануса при хемороиди.

Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действа слабително и именно по този начин лайката косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайковия мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани. Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло. Отварата от лайка има изключително благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама