10 ползи за здравето ни от мащерката


10 ползи за здравето ни от мащерката
Снимка: iStock

От дълбока древност са известни лечебните качества на уханната мащерка. Билката с божествен аромат, която расте по каменисти и слънчеви склонове, е позната на нашите баби като лек за ред болежки и подправката, която придава невероятен вкус на месото и дори на салатата.

Първи лечебните свойства на тази билка открили древните елини. Уханното растение е било поставено на пиедестал от тях, тъй като освен в кухнята и в домашната аптечка, то се е използвало и в храмовете при извършването на ритуалите. Билката с нежни розови цветчета продължава да бъде ценена и днес не само от билкарите, но и от козметичната и фармацевтичната индустрия.

1. Силно изразено антимикробно действие

Мащерката убива не само микробите, но редица бактерии от Стрептококус до Ешерихия коли. Тези нейни качества са научни доказани чрез поредица от изследвания. Това се дължи на изключително ценното етерично масло, което се съдържа в уханните цветчета на горското растение.

2. Мощно антиоксидантно действие

Лековитата мащерка е мощен антиоксидант. Тя стопира окислителния процес в клетките. Предотвратявайки окислителните процеси в мозъчните клетки, мащерката стопира развитието на болестта Алцхаймер. Тя има защитен и оздравителен ефект при заболявания на мозъка, бъбреците и сърцето. Благодарение на антиоксидантните си свойства уханната билка подпомага процеса на производство на полезните мастни кисели от организма (Омега 3) и води до увеличаване на тяхното количество.

ТОВА СА НАЙ-ЦЕННИТЕ БЪЛГАРСКИ БИЛКИ

3. Богат витаминен състав

Приемът на мащерка независимо от формата му, снабдява организма с витамините А, С и от групата В, както и изключително важната за растежа фолиева киселина.

4. Ценен източник на минерали

Мащерката доставя на нашия организъм жизнено необходимите минерали – калий, калций и желязо. Всички тези минерали са първостепенна важност за регулиране на кръвното налягане.

5. Силно антиспастично действие

Тази уникална билка намалява спазмите от различен произход и релаксира мускулатурата. Действа добре при болки в корема, успокоява мускатурата на коремната стена и от там спазмите отшумяват.

 

6. Газогонно действие

Билката подпомага процеса за освобождаване от събраните в корема газове, които са причината за подуването и болката в корема.

7. Подобрява дихателните функции

Този уникален природен лек е незаменим при лечение и облекчаване на дихателните проблеми. Облекчава настинката и скъсява значително периода на нейната продължителност.

8. Антипаразитно и антигъбично действие

Убива паразитите в стомашно чревния тракт. Разтваря и отстранява слузта, събрана в него. Билката е мощен убиец и на вагиналните гъбички.

ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ИМА ТАЗИ БИЛКА В ДОМА СИ

9. Стимулира нервната система

Въздействието на мащерката върху нервната система се изразява в подобряване на концентрацията, снемане на нервното напрежение и стреса.

10. Отслабващо действие

Мащерката помага за отслабване без да потиска апетита, а засилвайки метаболизма. Тя се използва като средство за възбуждане на апетита при безапетитие и същевременно е съставка в много чайове за отслабване.
А какво по-добро от това да хапвате от всичко и същевременно да не пълнеете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама