Най-полезните билки за всяка зодия


Най-полезните билки за всяка зодия
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от 12-те знака може да се възползва от предимствата на определени билки, които да го подпомогнат да се излекува, балансира и вдъхнови! Вижте какво може да ни предложи природната аптека съгласно зодията ни:

Ако мислим за зодиака като за образец на тялото, първият знак – ОВЕН, представлява главата. Управляван от огнения Марс, представителите на тази зодия могат да бъдат безразсъдни и импулсивни, което води до случайни порязвания, изгаряния и опарвания, особено около лицето, очите и скалпа, което е уязвимата им зона. Ако сте родени под този знак, може да страдате от проблеми със синусите, от главоболие и мигрена. Вашите билки са: розмарин, риган, сарсапарила, чесън и хрян.

Придвижвайки се надолу по астрологичното тяло, стигаме до гърлото и областта на шията, включително хранопровода и ларинкса, слабите места на родени под знака на ТЕЛЕЦ. Управляван от Венера, този знак символизира красотата и плодородието. Представителите му често постигат признание в областта на изкуствата и имат красиви гласове, но са склонни да страдат от ларингит и проблеми с врата. Заради любовта си към комфорта и добрата храна, може да се наложи да следят за теглото си по-късно в живота, както и за проблеми с храносмилателния тракт. Билките на Телеца са: мента, мащерка, сладник, девисил и ангелика.

Следващата спирка по астрологичното тяло е БЛИЗНАЦИ. Знак, който представлява белите дробове, раменете и ръцете – уязвимите места за този двоен знак. Управлявани от Меркурий, Близнаците имат темперамент от живак, което често ги оставя в състояние на нервно изчерпване. Така че, всички вие Близнаци, уверете се, че получавате достатъчно сън. Близнаците често имат проблеми и с лигавиците. Билките, които могат да помогнат на този зодиакален знак са: магданоза, женското биле, лавандулата, кима и копъра.

Стигаме и до зоната на гръдния кош, предназначена за РАКА. Деликатните области на хората, родени под този знак, са гърдите, стомаха, черния дроб и нервната система. Като воден знак и управляван от Луната, чувствителният Рак може да бъде свръх-емоционален и да страда от коремни болки и нервни проблеми. Ако сте дете на Луната, трябва да се опитате да преодолеете склонността си да се тревожите, тъй като безпокойството причинява много здравословни проблеми. За щастие, природата осигурява билки за всяко заболяване, като най-добрите за Рака са: дивия лук, ментата, магданоза, върбинката и орловите нокти.

От астралогичното тяло ЛЪВЪТ управлява гръбначния стълб, сърцето и кръвообращението. Тъй като дългият гръбнак за Лъва е слабото му място, той често страда от мускулни болки в гърба. Лошото кръвообращение и високото кръвно налягане могат да окажат недобро влияние върху сърцето. С управляваща планета Слънце, Лъвовете обикновено са благословени с безгранична енергия и са склонни да се пренапрягат, така че трябва да се научат да живеят по-спокойно и да си почиват добре. Билките, които помагат на Лъва да поддържа формата си и да е здрав са: ангеликата, пореча, розмарина и лайка.

От астрологичното тяло за ДЕВА се отнася областта на корема, червата и нервната система. Управлявани от Меркурий, Девите може да изглеждат хладни и спокойни, но вътрешно често са напрегнати и тревожни. Тъй като те са големи перфекционисти, представителите на този зодиакален знак са склонни да се тревожат за себе си и за всички останали. Девите трябва да живеят спокоен, природосъобразен живот с изобилие от чист въздух и да се отпуснат с тихи, земни хобита като керамика или градинарство. Освен чувствителна нервна система, Девата често страда и от заболявания на храносмилателната система. Билките за тази деликатната зодия са: копър, лавандула, чубрица, жълт кантарион и валериана.

Областта на ВЕЗНИТЕ обхваща бъбреците, лумбалната област, кожата и нервите. Управлявани от Венера, Везните се нуждаят от красота и хармония в живота си. Те са знак за баланс, който е поддръжник на всичко справедливо, а това понякога може да им причини нерешителност и тревога. Мразят да нараняват някого и отлагат неприятните решения. Тъй като правят всичко с голям ентусиазъм, това често ги оставя изчерпани. Везните трябва да си почиват повече, колкото и да им е трудно. С възрастта те могат да страдат от болки в долната част на гърба или от проблеми с бъбреците и нервни кожни раздразнения. Везните трябва да пият много вода и да използват билките: глухарче, бял равнец, ангелика, за да поддържат тялото си в равновесие.


На СКОРПИОНИТЕ се пада областта на пикочните пътища и репродуктивните органи. Управлявани от Марс, магнетичните Скорпиони са мистериозни и противоречиви. Те обичат тайните, но често са в конфликт с моралните си качества и страстната страна на своята природа. Дълголетни, натрупващи бляскави години и спомени зад гърба си, те биха могли дълго да чакат отмъщение, но са лоялни и верни приятели до живот. С Марс като управляваща планета, родените под знака на Скорпиона обикновено имат силни и устойчиви тела, но трябва да пазят от излишък под каквато и да е форма, което би довело до проблеми с тяхната уязвима зона на пикочните пътища и репродуктивните органи. Билките, които помагат на тези деликатни области, са: босилек, естрагон и коприва.

Преместихме се надолу по астрологичното тяло до СТРЕЛЕЦА – неговата област е свързана с черния дроб, седалищния нерв, тазобедрените стави и бедрата. Управляван от Юпитер, огненият Стрелец се радва на живота на открито и активните спортове, но трябва да се погрижи да се затопли преди физическа активност, за да се предпази от травми и ревматизъм в ставите на краката. Винаги в движение, Стрелецът обикновено е добродушен и философски настроен, но понякога може да е доста неспокоен. Представителите на тази зодия трябва да обръщат внимание на кръвоносната си система, за да поддържат в добро състояние черния дроб и артериите си. Отлични билки за Стрелеца са: градинския чай, праза, керевиза, анасона и ментата .

Знакът на КОЗИРОГА управлява зъбите, костите и ставите, особено тези на коленете. Управляван от Сатурн, Козирогът е трудолюбив и съвестен, но е склонен да се претоварва, изчерпвайки енергията си, което го оставя уязвим към настинки и грип. Той трябва да се увива топло през зимата, за да избегне простуди, болки в коленете и зъбите. Обикновено срамежлив и скромен по природа, Козирогът понякога може да бъде доста упорит и началнически настроен. Често песимист, когато не постигне целите си, той е склонен към пристъпи на депресия, а решението – весела компания и спонтанен смях. Билките, които помагат на Козирога, са: сарсапарила, червено цвекло, мащерка и киселец.

Уязвимите области на ВОДОЛЕЯ включват прасците, глезените, кръвоносната и нервната система. Управляван съвместно от Сатурн и Уран, изключително оригинален и идеалистичен, Водолеят често оспорва статуквото само заради идеята, но благодарение на влиянието на Сатурн може успешно да реализира абстрактните идеи в практически решения. Той често изглежда студен и далечен, но умът му наистина е някъде другаде. Доста общителен е, ако успеете да привлечете вниманието му. Склонен е към спазми и крампи в прасците, разширени вени и нервно пренапрежение. Билките, които са подходящи за Водолея, са: бъз, лопен, лайка, смирна, хмел.

Деликатните зони на РИБИТЕ са краката и лимфната система, както и изключителната чувствителност към отрови и токсини. Управлявана съвместно от Юпитер и Нептун, Рибата има силно въображение, което често може да й докара болест поради тревога. За щастие тя може също толкова лесно да си "представи" начини за излекуване чрез използването на мощната си интуиция от Нептун. Склонни към ревматични оплаквания, представителите на този зодиакален знак винаги трябва да държат краката си топли и сухи. От голяма полза са масажите и топлата солена вана за изтегляне на токсините от организма. Рибата трябва да избягва негативното мислене и всички токсични вещества, включително фармацевтични лекарства, доколкото е възможно. За щастие, влиянието на Юпитер й дава положителен и оптимистичен поглед върху живота, който подпомага нейното благополучие. Лечебните растения, които помагат на Рибата да поддържа нещата в баланс, са: шипки, коча билка, боровинки, бял равнец.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Зодии


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама