Невероятните ползи от риган


Невероятните ползи от риган
Снимка: iStock

Всички знаем, че риганът е много ароматна подправка, която ако ползвате в кухнята си може да премахне нарушенията на нервната система и да ви избави от безсъние. Но много по-интересна е неговата употреба в областта на медицината, тъй като това растение е много богато на оксиданти и редица други полезни витамини и минерали.

Листата, цветята, стъблата са отлични суровини за направата на чай и отвари. Външно той се използва под формата на лосиони, компреси и други, които помагат за заздравяване на рани. Продуктите на база риган облекчават болката и спазмите. Лекарствата, приготвени на база риган преборват вредните микроорганизми, които влизат с храни и напитки с изтекъл срок на годност или които са развалени. Според изследване на учени от Аризона редовната употреба на риган премахва канцерогените в организма.

Наричат ригана естествен антибиотик! Но за разлика от другите антибиотици, риганът по никакъв начин не влияе вредно на организма.

Той има способността да пречисти дихателната система на човека, тъй като съдържа големи количества карвакрол, флавоноиди и терпени, всички от които са естествени компоненти за отпушване на носа. Другото му изключително важно свойство е, че е полезен при лечение на алергични реакции поради наличието на розмаринова киселина в него.

Как да използвате маслото от риган за прочистване на белите дробове?

Задръжте в устата си една глътка топла вода и наклонете главата си назад с отворена уста, след което капнете две – три капки масло от риган, глътнете водата и изпийте още една глътка топла вода. Не правете обаче това повече от три пъти на седмица, тъй като голямото количество оксиданти на ригана убиват не само лошите, но и добрите бактерии. Или разтворете 3 или 4 капки масло от риган в чаша с вода и я изпийте.

Употребата на маслото от риган е изключително широкоспектърна – от гъбички на краката до обриви, от храносмилателни проблеми и диарии до облекчаване на силна болка, от ухапване на пчела до недостиг на въздух и какво ли още не. То потиска растежа на редица бактерии, включително Ешерия коли, Салмонела и Стафилококи и ефективно противодейства на размножаването на различни гъбички и дрожди, сред които и Кандида албиканс. Успешно може да се използва срещу стомашни паразити, за детоксация и пречистване на организма.

Никога обаче не капете маслото от риган директно в устата и го втривайте в кожата едва след като го смесите със зехтин. Дневната доза не надвишава 12 капки, разтворени в чаша с вода. Също така не прекалявайте с употребата на масло от риган, използването му не трябва да превишава повече от 2 месеца или по-кратък период няколко пъти в годината.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама