Здравословни ползи от консумацията на маслини Каламата


Здравословни ползи от консумацията на маслини Каламата
Снимка: iStock

Каламата е най-популярнитят сорт маслини и той е известен с уникалния си вкус. Тези маслини са кръстени на град Каламата в Гърция, където са отгледани за първи път. Те имат месеста текстура и леко сладникав вкус, но все пак са горчиви като останалите сортове маслини. Богатият им хранителен състав, антиоксидантите и противовъзпалителните им свойства категорично ги вкарват в графата „суперхрани”.

Тук ще разгледаме по-подробно какви ползи за здравето носи редовната им консумация и как да ги добавите в диетата си.

Хранителни стойности на маслините Каламата:

Маслините Каламата обиковено се сравняват с черните маслини, но се различават по размер, вкус и текстура. Те обикновено се втвърдяват със саламура, която им придава мек и уникален вкус. Те са изключително богати на хранителни вещества и са полезни за много здравословни неразположения.

Хранителни стойности на 100 гр. маслини Каламата:

Калории: 300

Мазнини 30 гр.

Въглехидрати: 6.67 гр.

Диетични фибри: 6.7 гр.

Натрий: 1.26 гр.

Калий: 0,13 гр.

Тези основни хранителни вещества в маслините предлагат много ползи за здравето.

Здравословни ползи от консумацията на маслини Каламата:

Полезни са за кожата.

Маслините са неразделна част от много продукти за кожата. Установено е, че олеуропеинът, фенолният компонент в маслините, предпазва кожата от увреждания, причинени от UV светлина. Той също така неутрализира свободните радикали.

Предпазват от ракови заболявания.

Маслините Каламата са богати на полифеноли, антиоксиданти и флавоноидни съединения. Те предпазват клетките и клетъчните мембрани от свободни радикали и външни увреждания.

Полезни са за сърдечно-съдовата система.

Доказано е, че олеуропеинът в маслините намалява риска от определени сърдечни заболявания (като коронарна болест на сърцето). Проучванията са единодушни в резултатите си, че честата консумация на маслини предпазва от остро увреждане на сърдечния мускул. Установено е също, че намаляват количествата вреден холестерол.

Подпомагат отслабването.

Каламата съдържат мощни антиоксиданти, които помагат за балансиране на холестерола, което от своя страна възпрепятства нежеланото наддаване на тегло. Все пак учените смятат, че са нужни още изследвания, за да се потвърди този ефект на маслините.

Имат нискък гликемичен индекс и са идеална храна за диабетици.

Гликемичният индекс на маслините Каламата е нисък, защото те се разграждат много бавно, което предотвратява внезапното освобождаване на захари в кръвта. Една маслина осигурява от 1 до 3 мг. хидрокситирозол (фенолно съединение). Хидрокситирозолът има инсулиноподобни ефекти и е показал значителни антидиабетни свойства. Освен това има защитни ефекти серещу оксидативен стрес, възпаление, хипергликемия и хиперлипидемия.

Борят възпаленията в организма.

Антиоксидантните съединения в маслините ефективно наутрализират свободните радикали. Това съдейства за предотвратяване на вредни оксидативни увреждания на клетките и ефективно помага за редуциране на възпаленията. Високото съдържание на полифеноли в маслините ги прави идеално средство за борба с възпалителните процеси.

Какво различава Каламата от другите маслини?

Каламата се различават от другите маслини по специалния си хранителен състав. Те съдържат фибри, витамини A, C, B, E и K, както и минерали като желязо, магнезий, фосфор, калций и калий. Освен това по-голямата част от мазнините, котио съдържат са мононенаситени (здравословни мазнини).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама