"Aла-бала-ница" - едно ново приключение за малки и големи


"Aла-бала-ница" - едно ново приключение за малки и големи
Снимка: изд. Ентусиаст

Каква е връзката между броеницата "ала-бала-ница" и гръмотевиците и светкавиците? А как се играе на "ръбче" и на "кутия"? Най-новото попълнение в колекцията с издания за деца на "Ентусиаст" връща читателите в 80-те години на ХХ век, а деветгодишната Лили ще ги поведе на чудна разходка из улиците на Варна. "Ала-бала-ница" ще запознае децата с игрите от близкото минало, а родителите им с умиление ще си припомнят за стрелянето с прашка, скачането на ластик, вечно ожулените колене и топлите дни, неусетно преминали в безброй забавления. А илюстрациите на Лада Янкова ще пренесат малките читатели в детството на техните майки и бащи.

Силвия Валентино е родена във Варна. Тя има три висши образования – първите две са българска и английска филология, а през 2009 г. завършва магистърска програма по изящни изкуства в Сан Диего Стейт Юнивърсити. Поради разностранния характер на академичната ѝ подготовка, в преподавателския стаж на Силвия Валентино влизат редица дисциплини в сферата на изкуството. Стихосбирката ѝ "Застишие" е издадена в електронен вариант в "Литернет". През 2018 г. книгата ѝ за деца "Приказка" влиза в училищната програма като текст за анализ и разработка в читанката за 4-ти клас.

Дългите дни на лятната ваканция винаги носят букет от емоции. "Ала-бала-ница" разказва точно колко пъстри могат да бъдат те. Още от самото му начало, лятото на малката Лили се оказва много по-различно от предишните – нейната най-добра приятелка Иги за пръв път я няма. Докато тъгува за нея, Лили си играе с другите деца от махалата, чете книги, сблъсква се с квартални хулигани и помага на непознати.

В един буреносен ден, в който Лили и още няколко деца седят под балконите на блока, едно от момчетата разказва страшката за Черния човек. Когато бурята ги принуждава да се приберат по домовете си, Лили заварва своите родители с непознат мъж в черни дрехи. Под влиянието на чутата история, в него тя припознава фигурата на Черния човек.

В "Ала-бала-ница" се преплитат детското безгрижие, игрите и забавленията с част от отговорния и ангажиран свят на възрастните. Несъмнено това е история, изпълнена с вълнуващи преживявания и промени, които Лили със сигурност ще запомни.

Книгата ще бъде представена на 13 септември от 18:30 ч. в Книжен център "Гринуич".

На 8 октомври в столичен парк "Борисова градина" ще се проведе спортен турнир "Ала-бала-ница – игрите на мама и тате", който е вдъхновен от книгата и посветен на игрите от детството на родители, баби и дядовци. Събитието е организирано в партньорство със столичен район "Средец".

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Книги


Реклама
Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама