Излиза автобиографията на Кирил Маричков


Излиза автобиографията на Кирил Маричков
Снимка: изд. Книгомания

По случай 55 години от създаването на "Щурците" излиза автобиографичната книга на основателя на групата – Кирил Маричков. "На прага на времето" ще се разпространява по книжарниците от 14 април 2023.

Изданието излиза със съдействието и под редакцията на Веселина Паскова. Включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на "Щурците", излезли през дългия им творчески път.

Кирил Маричков е един от легендарните български рок музиканти, композитор и аранжор, основател на една от най-популярните групи – "Щурците", с която създава и изпява редица обичани песни. С решителност и постоянство в период на пълна цензура по време на социализма той успява да проправи пътя на рок музиката за българската сцена и става вдъхновител на поколения български музиканти. Едва ли има българин, който да няма любима песен на "Щурците" и да не познава високата, с изправени рамене фигура, опашката и мустака на нейния създател Кирил Маричков.

Автобиографичната книга "На прага на времето" представя подробно житейския и творчески път на забележителния музикант от детството му до на най-силния период в историята на "Щурците" – 80-те години на ХХ век. Съдържанието е разпределено в седем части, поместени са спомени на бащата на музиканта, на членове от групата и други негови приятели музиканти.

Обемното издание е подготвяно повече от три години, а за да узрее идеята за написването ѝ отнема още толкова. Нито Кирил Маричков, нито Веселина Паскова си спомнят откога се познават, но за хора, които обичат рок музиката (и не само) и имат общи приятели музиканти, е обичайно да се срещат често. Маричков е словоохотлив и с удоволствие разказва всякакви случки, свързани или с историята, която много обича, или с книгите, или с приятели, или с богатия му жизнен и професионален опит. Никога не му е хрумвало, че може да ги опише в книга. И от дума на дума, от история на история идва предложението на Веселина Паскова, че за самия него, за почитателите му, и всеки който познава или не познава времето на появата на българския рок, спомените в тази книга ще са един много добър подарък.

Автобиографичната книга "На прага на времето" на Кирил Маричков, освен че е разказ за израстването на големия музикант като личност и артист, е една пъстра картина на епоха, когато за да правиш това, което обичаш, се изисква характер и изобретателност. Но не само това. Книгата е история за преклонението и отдадеността към музиката, уважението и обичта към публиката. Неслучайно на всеки юбилей от създаването на "Щурците" Кирил Маричков, членове на групата и техни приятели се събират, за да празнуват тази обич и уважение. Защото когато си искрен и истински творец, публиката отговаря сърцато. Освен на концертите тази взаимност и благодарност е изразена и в хилядите писма, които Кирил Маричков получава през годините. В автобиографията си той публикува само едно:

„Знайте, че винаги, винаги, когато чуем ваша песен, сърцата ни тупкат с неудържима радост, дори и в най-тъжните минути. Ние харесваме и слушаме „Бийтълс“, „Рейнбоу“, „Куийн“, „Пинк Флойд“ и много други, но те са някъде там, далеч. Тях никога не сме ги виждали да се усмихват, не разбираме добре за какво пеят. Единствените, които можем да почувстваме истински близки, сте вие. Благодарим ви. Тошко, Делян, Искра, Юлето, Пацо, Пешо, Стоян, Бени, Стефан, Юри, Киро“

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама