Излиза ново издание на автобиографията на Чарли Чаплин


Излиза ново издание на автобиографията на Чарли Чаплин
Снимка: изд. Сиела

Майстор на комедията, баща на нямото кино, скандално последователен в оптимизма си – нито едно от тези определения сякаш не е достатъчно, за да опише Чарли Чаплин – дребния скитник с грамадни обувки, тясно сако, папийонка, бастунче, бомбе и мустачки, който завинаги променя света на киното. А невероятната му съдба и противоречиви възгледи само допълват изумителния образ на твореца, актьора и човека.

Неговата история е "история от мечти, желания и натрупан опит". И оживява чрез собствените му думи в откровената, прочувствена и все пак забавна "Моята автобиография. Чарлс Чаплин".

Публикувана за пръв път през 1964 г., "Моята автобиография" е един от първите мемоари на знаменитости и сега се появяват след дълго отсъствие на пазара в ново луксозно издание на български език в превод на Веселин Измирлиев (изд. "Сиела").

"Каквито и да са били превратностите на съдбата в моя живот, мисля, че щастието и нещастието връхлитат случайно като облаци през лятото…"

Вместо живот в разкош и блясък приказката на малкия Чарлс Чаплин започва в ужасяващата бедност на копторите на Южен Лондон, където с майка си и своя по-голям брат Сидни живее от стая в стая, от приют за бедни в приют за бедни.

Докато един ден щастието не решава да почука на вратата им - Чарли стартира своята кариера в една от трупите на знаменития тогава Фред Карно. И не се превърне в легендата, предизвикала най-бурни реакции със своята тишина - немите филми "Треска за злато", "Модерни времена", "Светлините на града", а по-късно и "Великият диктатор".

Чаплин не пести подробности около личния си живот и неуспешните си взаимоотношения с много по-младите Милдред Харис, Лита Грей, Полет Годар и Джоана Бари, както и политическите нападки, които го карат да напусне Съединените щати. Но повдига завесата и към силната и романтична любов, която открива в лицето на Уна О’Нийл – доказателството, че "голямата любов е най-красивото от всички разочарования за един творец, защото той не намира думи да я изрази".

Сред страниците на тази книга ще откриете интимната изповед на човека и артиста Чарли Чаплин – ще се сблъскате с неговите страхове и копнежи, ще се разходите из историята на света на новото кино през очите на неговия основоположник. И най-вече – в "Моята автобиография. Чарлс Чаплин" ще усетите топлината и обичта към живота, който понякога може да бъде несправедлив, но винаги си струва живеенето.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама