Книга ни учи как да спрем да се лишаваме и да бъдем здрави


Книга ни учи как да спрем да се лишаваме и да бъдем здрави
Снимка: изд. Кръг

"Спрете да се лишавате" е първият по рода си наръчник за по-добър живот, който трезво и научно обосновано ни казва, че обсебването от здравословните препоръки, с които непрестанно сме заливани, е вредно за нас, за нашето тяло и за психиката ни.

Без да е крайна, лъженаучна или подвеждаща тази кратка книга ни учи, че най-голямата вреда не са пържените картофи, десертите или пиенето с приятели, а вината, която изпитваме след тях. Или след като сме кривнали, дори мъничко, от правия път, предначертан от диетолози и здравни консултанти. Автор е френският лекар проф. Давид Хаят, признат специалист по онкология в Европа, чиито книги са световни бестселъри.

В "Спрете да се лишавате" проф. Хаят опровергава здравните митове и разкрива истините зад тях. Коментира всички въпроси, които ни терзаят и за които чуваме противоречиви мнения. Но най-важното – той е лекарят, уловил опасната нова тенденция в обществото, която въпреки добрите си намерения, всъщност ни ограничава и потиска:

"Стигнали сме дотам, че изпитваме всеоб­що чувство на вина, поради което никой не смее да си отхапе един милфьой или да си бодне пържен картоф, без да изпадне в паника. Това общество е издигнало страха във все­могъща догма. Най-дребното изразяване на желание или мъничко свобода в начина ни на живот веднага биват сочени с пръст. И още по-лошо – в социалните мрежи мнозина мислители и нови гурута ни натрапват проповедите си. Свързаните със здравето наставления са толкова настоятелни, че ние напълно сме изоставили критичния си дух. Можем само да се съгласим и да се подчиним на новия диктат – хигиенизма."

В "Спрете да се лишавате" проф. Хаят определя седемте малки гряха, с които наистина вредим на себе си: заседналия живот, слънцето, алкохола и тютюнопушенето, лакомията, екраните и солта. Той коментира подробно истините и лъжите, които чуваме за тях, като дава напътствия за по-доброто "съжителстване" с пороците. На тях лекарят противопоставя "пет скъпоценни ангели храни­тели": смехът, сънят, доброто функциониране на микробиота ни, емоциите и секса.

В края на изложението си френският автор дава косвена здравна консултация на читателите. Помага ни да направим свой личен здравен профил, съпоставяйки се с четирите групи, които той разграничава. Опреде­лянето на нашата група позволява да владеем по-добре собствените си възможности и така да практикуваме автопревенция.

Но най-сигурната защита според него проф. Давид Хаят е да живеем по-добре със самите себе си. Той мотивира решението си да напише тази книга като "израз на уважение­то, което ви дължа като лекар. Лекар, който ви приема такива, каквито сте, за да можете занапред да се грижите за здравето си, без да се лишавате. Не чакайте – доставете си удоволствие!".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама