Книга разкрива повече за живота на Мона Лиза


Книга разкрива повече за живота на Мона Лиза
Снимка: изд. Книгомания

Всеки познава нейната усмивка, но малцина знаят историята ѝ. Запознайте се с жената, чийто портрет се превръща в една от най-прочутите художествени творби на всички времена. Биографичната книга "Животът на Мона Лиза" разкрива коя е тя и защо Леонардо да Винчи пази портрета ѝ до смъртта си.

Повече за книгата

Най-известната дъщеря на Флоренция e невидима в родния си град. Няма табели, сочещи къде е живяла; нито една улица не носи нейното име. Заинтригувана от новите открития, потвърждаващи самоличността на модела на Леонардо, Даян Хейлс се впуска в свое проучване, за да разбули истинската история на Мона Лиза Герардини дел Джокондо. Заравя се в архиви със стари документи; разхожда се по запуснатата улица, където е родена; опознава квартала, където е отгледала децата си; среща се с потомците й; влиза в най-старите и най-красивите флорентински имения.

Вижте още: Ново откритие за картината "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи

Личната история на Мона Лиза е вплетена в удивителната картина на ренесансова Флоренция с легендарни фигури като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Макиавели. Резултатът от труда на Даян Хейлс е очарователна смесица от биография, история и мемоари, вдъхновяваща туристическа обиколка на Флоренция, откривателско пътешествие, пресъздаващо живота на Лиза във време на предела между средновековното и модерното.

За авторката:

Даян Хейлс е журналистка и писателка, носителка на множество награди. За най-продаваната си книга La Bella Lingua: My Love Affair with Italian, the World’s Most Enchanting Language е удостоена с почетно рицарско звание от президента на Италия. На българските читатели е позната с романа си „La Passione. Как Италия прелъсти света“ (2019). Освен автор на учебници и научнопопулярни книги, тя е редактор в Parade, Ladies’ Home Journal, American Health, Working Mother. Написала е над хиляда статии за списания и вестници: Family Circle, Glamour, Good Housekeeping, Mademoiselle, McCall’s, The New York Times, Reader’s Digest, Redbook, Seventeen, The Washington Post, Woman’s Day.

Завършва журналистика в Колумбийския университет и е сред малцината журналисти в САЩ, получили за публикациите си в списания национални награди от Американската асоциация на психиатрите и от Американската асоциация на психолозите. Статиите ѝ на здравна тематика са отличени с почетната награда EMMA за изключителен принос в областта на медиите.

Даян живее в Сан Франциско. Съпругът ѝ д-р Робърт Хейлс е декан на Факултета по психиатрия в Калифорнийския университет в Дейвис. Има една дъщеря – Джулия Хейлс.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама