"Крамър срещу Крамър": Когато любовта не е достатъчна


"Крамър срещу Крамър": Когато любовта не е достатъчна
Снимка: изд. Кръг

Вече можете да намерите ново издание на абсолютния бестселър на Ейвъри Корман "Крамър срещу Крамър". Тази емблематична творба се превърна в съществена част от обществено-културния дебат по темата за промяната на ролите в семейството и равноправието между половете през 70-те години. През 1979-а по романа е заснет и едноименният филм с участието на Мерил Стрийп и Дъстин Хофман, който спечели пет награди "Оскар", включително за най-добър адаптиран сценарий. Преводът е на Иванка Томова, а оформлението на корицата е на талантливата дизайнерка Наталия Чайкина.

Тед и Джоана Крамър, заедно с техния 4-годишен син Били, наглед са перфектното нюйоркско семейство – енергичен и отдаден баща, с големи кариерни амбиции и малко свободно време, и красива, грижовна майка, посветена на детето и домакинството. Но зад приказната фасада се прокрадват все по-отчетливи симптоми на разпадащи се отношения и потискащо ежедневие. Джоана е на ръба на нервен срив, отегчена, преуморена и неудовлетворена от ролята си на домакиня. Всеки неин опит да придаде значимост на живота си като започне работа, се приема от Тед като шега.

Разводът помежду им е неизбежен, но раздялата се случва извън стереотипните представи на обществото. Джоана напуска семейството и оставя грижата за детето изцяло в ръцете на съпруга си. Тед се изправя пред трудната задача едновременно да работи и да отглежда сина си сам. Всичко това обаче му дава възможност да изживее по нов начин бащинството. Да се наслади на неговите вълшебни моменти, но и да усети двойните стандарти и дискриминацията в офиса. Постепенно и в дълбочина той осъзнава проблемите и нуждите, които е имала съпругата му по време на брака.

Година и половина след развода, когато болката на изоставения мъж вече започва да заглъхва, Джоана се появява отново, решена да си върне детето. За Тед обаче животът без Били би бил истинска трагедия. Възможно ли е да се опази психиката на малкото момче? Ще съсипят ли безкрайните съдебни дела живота на всички? Готов ли е някой да отстъпи?

Бащинство срещу майчинство, свобода срещу отговорност и накрая – ищец срещу ответник – "Крамър срещу Крамър" изследва сериозната травма, която един тежък бракоразводен процес нанася на всяка от страните, най-вече на децата, които са безпомощни и безгласни в подобна ситуация. Но книгата е също така и за същността на родителството, за съкровения смисъл на акта да създадеш живот и за огромната отговорност да не разочароваш малкото същество, докато се бориш да не изгубиш себе си.

Днес преведен на повече от петдесет езика, романът на Ейвъри Корман доведе до драстична промяна в масовите възприятия за развода и семейните отношения не само в САЩ, но и в международен план.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама
Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама