Литературен шедьовър разказва за спасяването на ренесансови творби


Литературен шедьовър разказва за спасяването на ренесансови творби
Снимка: изд. Персей

Двама мъже трябва да спасят ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война в изключителния роман "Няма далечни места" от италианския писател Франко Фаджани.

Април 1944 г. Професор Филипо Кавалканти е изпратен от Рим в Южен Тирол, за да провери пратка с произведения на изкуството, която ще отпътува за Германия. Професорът е обран, но скоро отново се натъква на крадеца – Куинтино, беден младеж, заточен в Южен Тирол и принуден да работи като автомонтьор за германците. Заради несигурната ситуация в страната и опасността, която ги заплашва, те решават да избягат заедно и да върнат обратно в Рим произведенията на изкуството, сред които има картини на велики ренесансови художници.

Недоверието между двамата толкова различни мъже бавно прераства в уважение, когато практическите умения на Куинтино и мъдростта на Кавалканти им помагат да оцелеят при сблъсъка с фашисти, престъпници и партизани. Но дори и в Рим ценният товар не е в безопасност…

Красивите италиански пейзажи, събудени от идването на пролетта, и реалните исторически факти, свързани със заграбването на културни ценности от германците, са фонът на тази вълнуваща история за стойността на приятелството. "Деликатен и дълбок роман с размисли върху големите проблеми на човешкото съществуване." – Такава е оценката на литературния критик Луиджи Рипамонти за Corriere della Sera.

Носител на няколко литературни награди, Франко Фаджани е създал истински шедьовър, който е стаил в себе си магията на Италия. Фаджани живее в Милано. Работил е като репортер в най-горещите райони на света. С романа си "Поддържането на сетивата" (Fazi Editore, 2018) той не само печели наградите Premio Parco Majella 2018, Premio Letterario Città delle Fiaccole 2018 и Be Kind Award 2019, но става известен и обичан от читателите в Италия. С "Пазителят на Черешовия хълм" (Fazi Editore, 2019) той спечели наградата на Римските библиотеки за 2019 г. и наградата il Premio Selezione Bancarella за 2020 г. Всичките му книги са публикувани и в Холандия, където получават възторжените оценки едновременно на критиката и публиката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама