Любопитни факти за това как работи тялото


Любопитни факти за това как работи тялото
Снимка: iStock

Какво предизвиква главоболието, защо понякога губим обонянието си, защо собствените ни гласове нени оглушават. отпечатъците на пръстите ни наистина ли са уникални, как се задвижва кръвта в нас – отговорите на всички тези въпроси ще намерите събрани на едно място: в енциклопедията "Как работи тялото" (изд. "Книгомания").

Книгата съдържа 10 глави и ни запознава обстойно с всички протичащи процеси в човешкото тяло. Запознава ни с основни понятия, функции и взаимовръзки между клетките и отделните органи, как им влияем според начина си на живот, обяснява се какво представлява имунната система и защо е толкова важна за всеки един от нас.

С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти енциклопедията разкрива от какви клетки е съставено човешкото тяло, какво представляват костите, косата, какво се случва при нарушения в ДНК веригите, как се унаследяват физически белези, какво се случва с нас по време на движение или сън, как произвеждаме глас, как се проявява паметта и още много други възможности и способности, които приемаме за даденост.

Концепцията на "Как работи човешкото тяло" е създадена така, че да не е задължително последователно четене на статиите. Можете да започнете от най-интересните лично за вас теми в показалеца или съдържанието.

 

Ще се изненадате, че всъщност не познаваме съвсем добре тялото си. Предполагаемият общ брой на органите например е 78. На един от 10 000 души вътрешните органи са разположени от грешната страна на тялото. А най-големият вътрешен орган е черният дроб; иначе е кожата – тежи 2,7 кг и е с площ 2 кв.м.

Ето и още един изненадващ факт: не хората имат най-много гени – имаме повече от пиле (16 000), но по-малко от… лук (100 000) или амеба (200 000)!

Сред признаците, което ни отличават като индивиди, разбира се, са отпечатъците на пръстите – те наистина ни правят уникални, дори и след увреждане – удобен факт за полицейската работа. Същото важи и за зъбния отпечатък. Дланите и пръстите ни са много чувствителни. Върховете на пръстите ни имат повече нервни окончания отколкото където и да е другаде по кожата. Сензорите за леко докосване са хиляди и дават информация за текстурата на докосваните повърхности. Всяка възглавничка може да разпознае разлики в текстурата 10 000 пъти по-малки от ширината на косъм.

Може би не си даваме сметка колко важна роля играят зъбите за речта – без зъби е трудно да се говори и да се каже например думата "зъб".

 

Едва ли сме възприемали тялото си като бойното поле, но всъщност ежедневно сме атакувани от множество микроби, като организмът ни е идеалното им място за хранене и размножаване. "Всеки вреден микроб или патоген, който пробие външните бариери, се среща с бърз, локален отговор на мястото на инфекцията. Смята се, че тялото ни може да възпроизведе достатъчно антитела, за да се справи с 1 млрд. различни видове патогени“, разказва "Как работи тялото".

Макар клетките на микробите да са 10 пъти повече от човешките, прекомерното миене на ръцете може да доведе до увеличаване на вредните микроби, така че е добре да се замислим за някои от навиците си.

През живота си най-често се оплакваме от главоболие и ни се струва, че болката е вътре в мозъка ни – това обаче не е така, тъй като там няма нерви, чувствителни към болка.

Мозъкът от своя страна съдържа 86 млрд. нервни клетки, свързани от 100 трилиона връзки – повече от звездите в Млечния път. И когато мислим или действаме, не се активира дадена мозъчна област, а мрежа от клетки, разположени в няколко мозъчни области. Тези модели на дейност командват ума и тялото.

С това и с доминиращото ляво или дясно полукълбо е свързано и дали сме десничари или леворъки – между 70 и 95% от населението си служат предимно с дясната ръка.

Двете от най-необичайните усещания като реакция на тялото ни е това за токов удар при засягане на ямката над лакътя и гъделът. Ето и обясненията: лакътният нерв минава върху костта на ямката и е възможно най-незащитен, затова имаме чувството, че при удар там през нас протича ток. Гъделът също е свързан с нервите и се активира центърът на удоволствието в мозъка. Ако се питате защо не можем да се гъделичкаме сами, причината е в способността на мозъка да предскаже движението на ръката и пръстите ни и да филтрира/игнорира тези сензорни данни.

 

Още любопитни факти от енциклопедията "Как работи тялото":

• Човешкият мозък се състои от 86 милиона нервни клетки.

• 60–100 косъма падат от главата ви всеки ден.

• Най-малките кости са костиците в средното ухо.

• 90% от информацията постъпва през очите.

• На ноктите им отнемат 6 месеца да израснат напълно.

• Зъбният емайл е най-здравата част в нашето тяло.

• Белият дроб съдържа 300 милиарда кръвоносни съдове.

• Новороденото има 100 кости повече от възрастен човек.

• Човешкото сърце бие 2,5 милиарда пъти за целия живот.

• Женското сърце обикновено бие по-бързо от мъжкото.

• 90% от клетките в тялото ви са бактерии.

• Кожата на петите е най-дебелата в цялото тяло.

• Мозъкът на новороденото е около ¼ от този на възрастен.

• Децата между 2- и 10-годишна възраст задават средно по 24 въпроса на час.

• Общото време, през което сънувате нощем, е 2 часа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама